Pripadnici FUCZ uklonili plutajuće stablo koje je prijetilo da sruši pješački most u kakanjskom naselju Modrinje

Prvo su motornim pilama isječene grane koje su, zajedno sa jednim dijelom stabla, izvučene sajlama zakačenim za bager, što je omogućilo da ostatak stabla prođe ispod mosta. Nakon toga toga most je zatvoren da bi se utvrdila i sanirala nastala šteta  kako se ne bi ugrozila sigurnost lokalnog stanovništva koje koristi ovaj most.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), uz pomoć općinske Službe CZ Kakanj, kakanjskih vatrogasaca i teške mašine firme “Trgošped”, uklonili su sinoć plutajuće stablo koje je, usljed porasta vodostaja rijeke Bosne, ugrozilo viseći pješački most u kakanjskom naselju Modrinje.

Prethodno su pripadnici FUCZ i općinske Službe CZ Kakanj nekoliko sati pokušavali naći način kojim bi se bez dodatnih oštećenja mosta uklonilo zaglavljeno stablo koje je prijetilo da sruši viseći most jer je uočeno napuknuće na nosivoj strani, odnosno na stopi mosta.

Motornim pilama isječene grane koje su, zajedno sa jednim dijelom stabla, izvučene sajlama zakačenim za bager, što je omogućilo da ostatak stabla prođe ispod mosta.

Nakon toga toga most je zatvoren da bi se utvrdila i sanirala nastala šteta kako se ne bi ugrozila sigurnost lokalnog stanovništva koje koristi ovaj most.

Ovaj izuzetno važan pješački most na rijeci Bosni u blizini Kaknja, posebno za stanovništo koje tu živi, poplavljen je 2014. godine.