Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

                                                  

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     779 cm (redovne mjere), jučer 786 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     680 cm (pripremne mjere), jučer 648 cm,

–   Orašje ————————————-    913 cm (redovne mjere), jučer 895 cm.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihaću, u 07:00 sati, iznosi 104 cm, a jučer je iznosio 100 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine: 0,1 l/m2.

Vodostaj rijeke Sane u općini Sanski Most, u 07:00 sati iznosi 275 cm, (kritična tačka je 380 cm). Padavine 9 l/m2.

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,48 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 32 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37 m3/s.

Općina Doboj Istok. Rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 50 ha.

Općina Gračanica. Situacija u općini Gračanica se smiruje i stabilizuje  u odnosu na stanje od jučer, kada se zbog jakog pljuska i suženih odvodnih kanala bila ugrožena 4 stambena i pomoćna objekta u MZ Donja Orahovica. Voda na navedenoj lokaciji se povlači zbog stabilizacije vremenskih prilika. Visina vodostaja rijeke Spreče na mjernom mjestu (Karanovački most) trenutno iznosi 328 cm ( 300cm – kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava)

Rijeka Spreča se priobalno izlila i poplavila oko 30 ha.

 Kanton 10

Vodostaji rijeka i pritoka na području Kantona 10 su u opadanju.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka:

 

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:15 sati 147 cm 160 cm
Mostar 06:30 sati    503  cm 850 cm
Čapljina 06:30 sati        43  cm 200 cm
Trebižat Humac 06:45 sati 269 cm 280 cm
Krupa Dračevo 05:30 sati 224 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:00 sati 103 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati 273 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati       69cm 130 cm

  

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je visok sa tendencijom pada istog. U toku dana 01.04.2018.godine u 12: 00 sati, na mjernom mjestu u Zenici vodostaj rijeke Bosne iznosio je 378 cm. Danas 02.04.2018.godine u 07:30 sati, na mjernom mjestu u Zenici visina vodostaja rijeke Bosne iznosi 290 cm, što je za 88 cm manje.

 Općina Kakanj. U toku noći došlo do stagnacije vodostaja kako rijeke Bosne, tako i drugih rijeka na području općine, tako da za sada ne postoji opasnost od izlijevanja istih iz korista. Stanje se normalizuje.

Općina Žepče. Rijeka Bosna povukla se u svoje korito, svi putni pravci su prohodni. Nema više ugroženih stambenih objekata uz rijeku Bosnu.

Općina Maglaj. Provode se redovne aktivnosti, nakon povlačenja vode normalno se odvija saobraćaj ispod podvožnjaka na ulazu u grad sa južne strane (iz pravca Zenice).

Općina Zavidovići. Vodostaj svih rijeka na području općine, usljed kiše tokom vikenda i topljenja snijega dosta je visok, ali za sada ne prerdstavlja opasnost po putnu i stambenu infrastrukturu.

Grad Zenica. U odnosu na jučerašnji dan stanje na području grada Zenica se normalizuje. Podvožnjak u naselju Blatuša nakon povlačenja rijeke Bosne u korito je prohodan, kao i pješačka staza uz istu. Takođe, podvožnjak u mjestu Orahovica je prohodan. Rijeka Bosna se povukla u korito i za sada ne predstavlja opasnosnost od ponovnog izlijevanja.

U ostalim općinama Kantona, nije bilo izlijevanja rijeka iz korita, mada je vodostaj istih bio veoma visok.

                          

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 06:45 sati, iznosio je 249 cm, dok je jučer iznosio 269 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 Kanton 10

Vodostaji rijeka i pritoka na području Kantona 10 su u opadanju.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce.  Vodostaji rijeka Vrbasa, Plive i pritoka su od 01.04.2018 godine, u nagolom porastu.

Općina Busovača. Na području općine Busovača  došlo je do obilnih padavina usljed čega je došlo do izljevanja rijeka iz svojih vodotoka, bez većih posljedica i ugrožavanja ljudskih i materijani dobara.

 POŽARI

 Tuzlanski kanton 

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara pomoćnog objekta  u naselju Škorićima.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u podrum zgrade,  u naselju Dragodol.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Maglaj.  Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je tehničku intervenciju na lokalitetu MZ Jablanica, gdje je bio zaglavljen protok vode ispod mosta zbog nagomilavanja granje i otpada. Intervencija uspješno završena.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu veću intervenciju dana, 30.03.2018. godine u 13:44 sati, u ul. Kurdundžiluk bb, Općina Stari Grad, gdje je došlo do požara na krovu restorana. Požar je lokalizovan u 13:50 sati, a ugašen u 14:20 sata. U gašenju požara učestvovalo je 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila.

Srednjobosanski kanton

 Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je  dvije intervencije od čega:  jednu na gašenju požara trave i niskog ratinja na lokalitetu Plivsko jezero i na lokalitetu Skela, a drugu na gašenju privatne kuće u mjestu Gornja Lupnica. Svi požari su ugašeni.

 NEVRIJEME – JAK VJETAR

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Dana, 31.03.2018. godine, jak vjetar je na više lokaliteta na području općina: Novi Grad i Ilidža oborio više stabala. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo je odmah po prijemu informacija o oberenim stablima, obavijestio nadležene komunalne službe koje su izvršile uklanjanje istih. Također, jak vjetar je oborio dio građevinske skele na zgradi Predsjedništva BiH, dok su na području Općine Hadžići postupajući po informacijama iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Kantona Sarajevo, pripadnici DVD Tarčin izvršili su uklanjanje većeg komada lima sa ivice krova stambenog objekta u Hadžićima, ulica XII Hercegovačke brigade br. 21.

Zeničko-dobojski kanton

 Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je  intervenciju na uklanjanju stabla iz rijeke Bosne u mjestu Modinje, koje je ugrožavalo viseći most. U intervenciji učestvovali su pripadnici Općinske službe civilne zaštite općine Kakanj i Federalne uprave civilne zaštite. Intervencija uspješno završena.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE