Pripadnici FUCZ i OS BiH uspješno izveli vježbu traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima “Bjelašnica 2018”

Ova vježba, sa oko 70 učesnika, imala je za cilj prezentaciju mogućnosti navedenih službi i provjeru njihovih sposobnosti i opremljenosti pri zajedničkom djelovanju na terenu, kao i približavanje javnosti raspoloživih resursa, te promociju planine Bjelašnice i njenih potencijala zbog nastupajuće zimske sezone, ali i pripremu za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara 2019. godine, u čijoj će realizaciji učestvovati i FUCZ kroz uključivanje ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava i drugih kapaciteta u različite vidove ovog velikog projekta.

Vježba traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima “Bjelašnica 2018” održana je jučer na Bjelašnici. Organizirana je u okviru godišnjeg plana obuke i izvođenja vježbi i zajedničkog djelovanja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Ministarstva odbrane BiH, odnosno Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane), u cilju pružanja podrške i pomoći u slučaju bilo kakve nesreće.

FUCZ je u vježbi učestvovala u okviru logističke podrške i s timom od 45 obučenih pripadnika za traženje i spašavanje nestalih. Pored FUCZ i OS BiH u vježbi je učestvovalo i Kantonalno javno preduzeće “ZOI ‘84ˮ koje rukovodi skijalištem na Bjelašnici i PU Trnovo, čiji su pripadnici, zajedno sa pripadnicima FUCZ i OS BiH, obezbjeđivali mjesta na kojima se odvijala vježba.

Ova vježba, sa oko 70 učesnika, imala je za cilj prezentaciju mogućnosti navedenih službi i provjeru njihovih sposobnosti i opremljenosti pri zajedničkom djelovanju na terenu, kao i približavanje javnosti raspoloživih resursa, te promociju planine Bjelašnice i njenih potencijala zbog nastupajuće zimske sezone, ali i pripremu za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara 2019. godine, i u čijoj će realizaciji učestvovati i FUCZ kroz uključivanje ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava i drugih kapaciteta u različite vidove ovog velikog projekta.

U ovoj zajedničkoj vježbi angažovane su tri letjelice (helikoptera) Drugog skvadrona brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH, a u dvije od njih, nalazili su se i pripadnici FUCZ i u skladu sa scenarijem izvršeno je slijetanje i iskrcavanje pripadnika FUCZ u neposrednoj blizini planinara, spuštanja užetom (repeling) i izvlačenje dva lakše povrijeđena planinara, vertikalni transport povrijeđenih planinara, spašavanje i evakuacija vazdušnim putem uz što su koristili opremu za rad na nepristupačnom terenu, sanke, skije, pse tragače… Vježbi su prisustvovali i radnici Hitne službe i pripadnici GSS-a.

Vježba je održana prema planiranom scenariju u kojem se grupa planinara koja se spremala za uspon prema vrhu Bjelašnice u jednom trenutku, zbog pogoršanja vremenskih uslova,  izgubila, nakon čega su pozvali pomoć  i to je bila njihova zadnja komunikacija koju su nadležni uspjeli da ostvare s njima. Posredstvom Operativnog centra 112 i Operativnog centra FUCZ prve snage odgovora krenule su na teren i pokušavale  stupiti u kontakt sa unesrećenim. Pošto nisu uspjeli u pomoć su pozvali Oružane snage BiH koje su stavile  na raspolaganje svoju helikoptersku jedinicu. Izviđački helikopter je poslije izvjesnog vremena locirao unesrećene i nakon uspješnog izvlačenja oni su prebačeni u Klinički centar u Sarajevu.

U ovoj vježbi bilo je važno da se pokaže spremnost i visok stepen motiviranosti OS BiH i FUCZ da uvijek mogu uspješno pomoći građanima, interoperabilnost jedinica i snaga koje djeluju zajedno na terenu, koristeći ranija iskustva i saradnju pripadnika FUCZ, OS BiH i Ministarstva odbrane u akcijama deminiranja, spašavanja i gašenja požara i odgovora u bilo kojoj nesreći.

Prema mišljenju majora Edina Čizmića, komandanta Drugog helikopterskog skvadrona, direktora FUCZ Fahrudina Solaka i ostalih učesnika vježba je pokazala da su bh. civilne i vojne snage, odnosno dobro uigrane i obučene ekipe sa usklađenim letačima, tehničarima i spasiocima na terenu, spremne da odgovore svakoj situaciji ili izazovu koji se nađe ispred njih.

“U BiH je važno imati kvalitetnu koordinaciju i komunikaciju. Doći će se do unesrećenog, ali nekada to traje sat, dva, tri, pa i više, upravo zbog nedovoljne komunikacije. Mnoštvo je aktivnosti koje se trebaju provjeravati kako bi se pronašle slabosti i ispravili nedostaci. I ovo je prilika da FUCZ pozove sve organizacije koje se mogu pojaviti nekad u ovakvim i sličnim odgovorima da s nama rade, da sarađujemo i uvježbavamo aktivnosti”, poručio je direktor FUCZ Fahrudin Solak.