Predstavnici FUCZ učestvovali na radionici “Evaluacija rezultata projekata tehničkog izviđanja sa ciljanom istragom implementiranih u BiH u 2016. godiniˮ

Radionica se sastojala od pet tematskih sjednica, i to sljedećih naziva: Iskustva stečena u izvođenju projekta tehničkog izviđanja sa ciljanom i sistematskom istragom; Primjena tehnika rada u ciljanoj istrazi i efikasnost angažiranih resursa; Participacija ugroženih zajednica u operacijama vraćanja zemljišta i razvojni prioriteti u procjeni efektivnosti operacija vraćanja zemljišta na upotrebu lokalnim zajednicama; Upravljanje kvalitetom u operacijama vraćanja zemljišta i Definiranje minski sumnjivih površina za ciljanu istragu i određivanje prioriteta.

U zajedničkoj organizaciji Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) i nevladine organizacije Norveška narodna pomoć od 13. do 15. marta 2017. godine u Vogošći kod Sarajeva održana je radionica na temu: “Evaluacija rezultata projekata tehničkog izviđanja sa ciljanom istragom implementiranih u Bosni i Hercegovini u 2016. godini”.

Radionica se sastojala od pet tematskih sjednica, i to sljedećih naziva: Iskustva stečena u izvođenju projekta tehničkog izviđanja sa ciljanom i sistematskom istragom; Primjena tehnika rada u ciljanoj istrazi i efikasnost angažiranih resursa; Participacija ugroženih zajednica u operacijama vraćanja zemljišta i razvojni prioriteti u procjeni efektivnosti operacija vraćanja zemljišta na upotrebu lokalnim zajednicama; Upravljanje kvalitetom u operacijama vraćanja zemljišta i Definiranje minski sumnjivih površina za ciljanu istragu i određivanje prioriteta, koju je vodio Enes Dolić, šef Odsjeka za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Pored predstavnika FUCZ koje je predvodio direktor Fahrudin Solak, na radionici je učestvovao Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH, predstavnici Republičke uprave civilne zaštite RS, HO Pro Vita Mostar, Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) i Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), dok su trećeg dana gosti radionice bili iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Kosova, kao i predstavnici UNDP-a, ambasade SAD-a i Švicarske u BiH.

Zaključeno je da je tehničko izviđanje sa ciljanom istragom uvedeno u redovne operacije vraćanja zemljišta, razvijena je metodologija i primijenjene tehnike (radne metode) koje su poboljšale efikasnost vraćanja zemljišta uz upotrebu znatno manjih resursa u tehničkom izviđanju. Rezultati organizacija koje su primijenile napredne metode tehničkog izviđanja pokazuju da je došlo do znatnog povećanja broja nađenih mina uz manju upotrebu resursa nego prethodnih godina. Postoji potreba da se nastavi sa unaprjeđenjem tehničkog izviđanja i to razvojem metodologije i standardnih operativnih procedura za sistematsku istragu. Pored tradicionalnih metoda rada koje se koriste u tehničkom izviđanju (manuelno čišćenje, minostrojevi, pretraga psima), analizirana je primjena naprednih tehnika rada koje su uvedene u ciljanu i sistematsku istragu. Potvrđeno je da je upotreba specijalnih pasa za detekciju, dronova i manjih minostrojeva omogućila fleksibilnost i bolje iskorištenje resursa, te unaprijedila prikupljanje podataka i procjenu stanja u minski sumnjivim površinama. Uvode se znatne promjene u sistem protuminskog djelovanja u BiH, a efikasna primjena ovih promjena će zahtijevati ulaganje u obuku svih aktera te unaprjeđenje komunikacije među njima.