Federalna uprava civilne zaštite Stocu stavila na raspolaganje svoje resurse

Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Enes Memić sa saradnicima u subotu je, nakon zemljotresa  koji je u petak 22. aprila pogodio Bosnu i Hercegovinu, obišao Stolac, najpogođeniji ovim zemljotresom, gdje se sastao sa Stjepanom Boškovićem gradonačelnikom Stoca. Federalna uprava civilne zaštite ponudila je pomoć i stavila na raspolaganje sve potrebne kapacitete, kako Stocu, tako i ostalim mjestima pogođenih zemljotresom. Predstavnici FUCZ obišli su područje i kuću u kojoj je u zemljotresu tragično stradala djevojka Elmira Sefo, posjetili njenu porodicu, izrazili im saučešće a povrijeđenim zaželili brz oporavak. Rukovodilac FUCZ  sastao se i sa predstavnicima Inženjerske komore Federacije BiH koji su došli u Stolac da ponude stručnu pomoć u procjeni stepena oštećenosti objekata nakon zemljotresa koji je pogodio šire područje Stoca. Zemljotres jačine 5,6 stepeni Richterove skale sa epicentrom u okolini Stoca peti je najjači zemljotres ikada izmjeren na tlu Bosne i Hercegovine i najjači u posljednjih 50 godina.

Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić sa saradnicima u subotu, nakon zemljotresa koji je u petak 22. aprila pogodio Bosnu i Hercegovinu, obišao je Stolac, koji je najpogeđeniji ovim zemljotresom, gdje se sastao sa Stjepanom Boškovićem gradonačelnikom Stoca. Na sastanku je načelnik Bošković upoznao Memića sa stanjem i poduzetim aktivnostima na području ovog Grada nakon zemljotresa a Federalna uprava civilne zaštite ponudila je pomoć i stavila na raspolaganje sve potrebne kapacitete, kako Stocu, tako i ostalim mjestima pogođenih zemljotresom.

Rečeno je da trenutno nema potrebe za angažmanom resursa Federalne uprave civilne zaštite jer lokalne zajednice u ovom trenutku mogu odgovoriti postojećim resursima ali se prati situacija na terenu, posebno zbog mogućnosti pojave klizišta pa ako se ukaže potreba  tražit će se pomoć viših nivoa.

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite obišli su područje i kuću u kojoj je u zemljotresu tragično stradala djevojka Elmira Sefo, posjetili njenu porodicu, izrazili im saučešće a povrijeđenim zaželili brz oporavak.

Rukovodilac FUCZ  sastao se i sa predstavnicima Inženjerske komore Federacije BiH koji su došli u Stolac da ponude stručnu pomoć u procjeni stepena oštećenosti objekata nakon zemljotresa koji je pogodio šire područje Stoca.

Federalna uprava civilne zaštite putem Federalnog operativnog centra 24 sata u kontaktu je sa svim institucijama, prati se stanje na terenu i u slučaju potrebe svi potrebni kapaciteti mogu biti na raspolaganju u veoma kratkom roku.

Zemljotres jačine 5,6 stepeni Richterove skale (prema fhmzbih.gov.ba) sa epicentrom u okolini Stoca peti je najjači zemljotres ikada izmjeren na tlu Bosne i Hercegovine i najjači u posljednjih 50 godina.

Nekoliko osoba je povrijeđeno u Stocu, a u gradovima Hercegovine zabilježena je materijalna šteta na mnogim objektima.