Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.04.2022.godine, do 10:00 sati.-

ZEMLJOTRES

Federalni hidrometeorološki zavod
Dana 24.04.2022.godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su u 06:27 sati, zemljotres na području Stoca. Magnituda potresa u hipocentru iznosila je 4,6 ° Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI ° Merkalijeve skale.

Zapadnohercegovački kanton
Jučer u 06:27 sati, Federalni seizmološki zavod, je zabilježio zemljotres jačine 4.6 po Richteru a u epicentru VI stupnjeva, u okolici Stoca, a osjetio se i na području našeg kantona. Osim uznemirenosti stanovništva nije bilo drugih posljedica u našem kantonu.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Stolac. U posljednjih 12 sati, na području grada Stoca nije bilo potresa. Do sada je 90 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima- stanovima i obiteljskim kućama. Djelatnici DVD Stolac i Komunalno Stolac će nastavili sa daljnjim aktivnostima uklanjanja porušenih dimnjaka, crijepa i čišćenje gradskih ulica.
Grad Čapljina. Završena je sanacija dimnjaka i popravak krovišta na 7 stambenih zgrada i 54 obiteljske kuće.

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 24.04.2022. godine.

Zapadnohercegovački kanton
U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 18 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovana je jedna novozaražena osoba. U samoizolaciji se nalazi 47 osoba. Pozitivno je 36 osoba.

Posavski kanton
Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9669 osoba, od kojih je 4771 pozitivno (4611 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 7 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Dana 24.04.2022. godine, nije bilo uzorkovanja materijala na COVID-19. Zaključno sa 24.04.2022. godine, nema aktivno zaraženih osoba, oporavljeno je 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10
Dana 24.04.2022. god, na Covid-19 testirane su 3 osobe, jedna osoba je pozitivna.

POŽARI

Unsko-sanski kanton
Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zulići, gdje je gorio dimnjak.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 21:40 do 22:25 sati u Vrapčićima, gdje je gorio otpad.
Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 00:20 do 01:40 sati, u ul. Hrvatskih branitelja, gdje je gorio kontejner.
Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 19:10 do 19:40 sati, u naselju Pokojište, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.
Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:05 do 14:00 sati, u ul. Trg oslobođenja, gdje je gorio kontejner.

Zeničko-dobojski kanton
Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Branilaca Bosne, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton
Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je četiri intervencije na gašenju kontejnere za otpad.
Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja, u naselju Živčići.

Kanton Sarajevo
Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 11 manjih i jednu veću intrvenciju.
Manje intervencije: gašenje otpada u kontejnerima (5), gašenje dimnjaka (2), gašenje niskog rastinja, gašenje automobila, gašenje stuba za el. struju te jednu tehničku (evakuacija iz zaglavljenog lifta).
Veća intervencija je bila na gašenju krova kuće u naselju Osik.

Srednjobosanki kanton
Općina Novi Travnik. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice općine Novi Travnik imali su intervenciju u naselju Pečuj, gdje je gorjela drvarnica. Požar je ugašen.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:
– od 07:05 do 07:45 sati, na uklanjanju kamenja sa ceste, u Donjoj mahali,
– od 15:30 do 16:00 sati, na uklanjanju dijelova fasade sa zgrade, u Titovoj ulici,
– od 16:10 do 17:00 sati, na uklanjanju crijepa sa ruševne zgrade, u ulici Mladena Balorde.
Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničke intervencije i to:
– od 14:20 do 15:30 sati, na probijanju kanalizacione mreže u Šanici,
– od 14:20 do 15:30 sati, na probijanju kanalizacione mreže na Gornjoj Koloniji,
– od 15:50 do 16:55 sati, na probijanju kanalizacione mreže u ulici Pere Bilića,
– od 16:20 do 18:30 sati, na probijanju kanalizacione mreže u ulici Pere Bilića.

O S T A L O

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić je sa saradnicima u subotu, nakon zemljotresa koji je u petak 22. aprila, pogodio Bosnu i Hercegovinu, obišao najpogođeniju općinu Stolac, gdje se sastao i sa Stjepanom Boškovićem načelnikom ove općine. Na sastanku je načelnik Bošković upoznao Memića sa stanjem i poduzetim aktivnostima na području ove općine nakon zemljotresa a Federalna uprava civilne zaštite ponudila je pomoć i stavila na raspolaganje sve potrebne kapacitete, kako Stocu, tako i ostalim mjestima pogođenih zemljotresom.
Rečeno je da trenutno nema potrebe za angažmanom resursa Federalne uprave civilne zaštite jer lokalne zajednice u ovom trenutku mogu odgovoriti postojećim resursima ali se prati situacija na terenu, posebno zbog mogućnosti pojave klizišta pa ako se ukaže potreba tražit će se pomoć viših nivoa.
Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite obišli su područje i kuću u kojoj je u zemljotresu tragično stradala djevojka Elmira Sefo, posjetili njenu porodicu, izrazili im saučešće a povrijeđenim zaželili brz oporavak.
Rukovodilac FUCZ sastao se i sa predstavnicima Inženjerske komore Federacije BiH koji su došli u Stolac da ponude stručnu pomoć u procjeni stepena oštećenosti objekata nakon zemljotresa koji je pogodio šire područje Stoca.
Federalna uprava civilne zaštite putem Federalnog operativnog centra 24 sata u kontaktu je sa svim institucijama, prati se stanje na terenu i u slučaju potrebe svi potrebni kapaciteti mogu biti na raspolaganju u veoma kratkom roku. Zemljotres jačine 5,6 stepeni Richterove skale (prema fhmzbih.gov.ba) sa epicentrom u okolini Stoca peti je najjači zemljotres ikada izmjeren na tlu Bosne i Hercegovine i najjači u posljednjih 50 godina.
Nekoliko osoba je povrijeđeno u Stocu, a u gradovima Hercegovine zabilježena je materijalna šteta na mnogim objektima.

BIHAMK
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa večeras do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji entiteta Republika Srpska.

                            FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR