Zbog požara koji su danima aktivni na području Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova u zgradi Vlade Kantona 10 održan hitan sastanak

Na inicijativu Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), jučer, u nedjelju, 06.08.2017. godine, u zgradi Vlade Kantona 10 održan je hitan sastanak povodom situacije nastale usljed požara koji su već danima aktivni na području ovog Kantona. Najveći problem su minirani dijelovi područja na planini Dinari zbog čega nije moguće gasiti požar sa zemlje nego samo iz zraka.

Sastanku su osim Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i predsjednika Vlade Kantona 10 Ivana Jozića, prisustvovali i Ivica Brešić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Kantona 10, predstavnici šumarija Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova, predstavnici Uprave civilne zaštite Kantona 10 zajedno sa predstavnicima općinskih službi za civilnu zaštitu tih općina, načelnik općine Bosansko Grahovo, Duško Radun sa saradnicima te direktor Vatrogasnog društva iz Livna, Draško Knez.

Tokom sastanka na kartama su detaljno prezentirana područja koja su obuhvaćena požarima i područja kojima prijeti požar, posebno selima u donjem Livanjskom polju ispod Dinare, Čaprazlijama, Donjim Rujanima i Sajkoviću, te Nuglašici, Bastasima i Bojmuntima ispod Staretine.

Nakon analize stanja na požarištu čitavom dužinom vatrene linije koja se proteže 20 kilometara, Fahrudin Solak, direktor FUCZ, naglasio je da su najveći problem minirani dijelovi područja na planini Dinari zbog čega nije moguće gasiti požar sa zemlje nego samo iz zraka. Zbog toga nije moguć angažman pripadnika OS BiH i pripadnika FUCZ koji su na raspolaganju, pa je prebačen helikopter Oružanih snaga BiH u Livno koji će gasiti požar na Troglavu i biti stacionar u Livnu sve dok se požar na tom dijelu Dinare u potpunosti ne ugasi.

Drugi helikopter, koji jutros nije mogao poletiti iz Banja Luke zbog vremenskih uslova, kad to bude moguće bit će također angažiran na gašenju požara na Dinari.

Sve ove aktivnosti su svakodnevno iskoordinirane preko Operativnih centara FUCZ, KUCZ, Ministarstva sigurnosti BiH i Oružanih snaga BiH.

Kad se požar lokalizira na Dinari helikopteri će nastaviti gasiti požar na graničnom području Bosanskog Grahova i Glamoča na planini Staretini.

Zaključeno je da ukoliko požari budu još izraženije prijetili naseljima u općinama Livno i Bosansko Grahovo zatražit će se i pomoć drugih općina ovog Kantona koje nisu zahvaćene požarima, kao i općina iz drugih Kantona.

Treći požar koji se pojavio na području Resanovca, između Bosanskog Grahova i Drvara, je pod nadzorom i traži se pomoć od Unsko-sanskog kantona jer se požar širi prema području ovog Kantona.

Direktor Solak je predložio da se formira Krizni štab koji bi svakodnevno koordinirao djelovanje helikoptera i ljudskih resursa kako bi se što uspješnije kontrolisali i gasili ovi požari.