Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.07.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Dana, 26.07.2017. godine, Općinski načelnik na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, donio je Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće  na području općine Jablanica.

Odluka o proglašenju donesena je dana, 21.07.2017. godine zbog velikog požara koji je zahvatio MZ Doljani i MZ Jablanica II, te pričinio veliku materijalnu štetu.

Općina Čitluk. U protekla 24 sata, Vatrogasna jedinica Čitluk imala je dvije intervencije i to:

  • od 13:20 do 14:30 sati, u Međugorju je gašen požar trave i niskog rastinja,
  • od 15:00 do 15:45 sati, u Blizancima je gašen požar na zapaljenom smeću, travi i niskom rastinju.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Tokom jučerašnjeg dana, Vatrogasna jedinica Ljubuški gasila je požar na Kravici. Dojavu o požaru dobili su u 21:05 sati, a isti je pogašen u 23:55 sati. U požaru je gorjela trava i nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci TVJ Travnik imali su intervenciju u naselju Bilići, gdje je usljed udara groma gorjela krovna konstrukcija na kući. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo je u izvještajnom periodu imala tri manje intervencije (na gašenju zapaljenog klima uređaja, na gašenju zapaljenog smeća i na gašenju zapaljenog električnog brojila).

NEVRIJEME – GRAD

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Na području općine Vitez, u poslijepodnevnim satima, došlo je do nagle promjene vremena praćene grmljavinom, jakom kišom i vrlo jakim gradom u trajanju od 40-tak minuta. Razmjere i obim eventualnih šteta utvrđivat će se u narednom periodu.

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Kanton 10.

Općina Drvar. Dana, 26.07.2017.godine, u 19:30 sati, u Drvaru je došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je automobil, uslijed neprilagođene brzine, udario u rasvjetni stup i jednu stariju osobu. Osoba je od zadobivenih povreda preminula u Domu zdravlja Drvar.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Iz Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine saopćenje da je mjesto Podorašac, bez struje sinoć od 01:00 sati. Tokom jutra pristupiti će se otklanjanju kvara.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Dana, 26.07.2017. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a i to:

  • u 10:47 sati, dojava od strane građanina, da je u ulici Edhema Mulabdića općina Stari Grad, pronađen jedan nepoznat NUS,
  • u 11:37 sati, dojava od strane građanina, da je u Remontnom zavodu – Hadžići, pronađen jedan nepoznat NUS,
  • u 13:52 sati, dojava od strane građanina, da je u ulici Rate Dugonjića općina Ilidža, pronađen jedan nepoznat NUS.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Posavski kanton

Općina Odžak. Dana, 26.07.2017.godine, Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite preuzeo je jedan NUS od strane PS Odžak. NUS je uskladišten do uništenja na poligonu Dusine.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Dana, 26.07.2017.godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je prijavu o pronalasku NUS-a od strane OSCZ Gračanica. Radi se o jednoj minobacačkoj mini. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE