Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 11 manjih intervencija i to: 2 intervencije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedna intervencija na gašenju zapaljene električne peći u stanu i 8 obezbjeđenja (5 sportskih događaja i 3 tankovanje goriva na Međunarodnom aerodromu sarajevo).

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 20:10 do 21:10 sati, u mjestu Gorinčani, gdje je gorjela trava.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 13:50 do 15:30 sati, u mjestu Elkasova Rijeka, gdje je gorjela šuma.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je inetrevnciju na gašenju požara od 13:30 do 14:45 sati, u mjestu Šiljkovača, gdje je gorjela njiva.

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervencije na gašenju požara

u mjestu Sižje, gdje je gorjelo nisko rastinje, te u mjestu Dobošnica Polje, gdje je gorjela šuma i nisko ratinje. 

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica gradaŽivinice imala je intervenciju na gašenja požara u ulici Maršala Tita, gdje je gorio strujni sat u privatnom stambenom objektu.

Opština Kalesija. Vatrogasna jedinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju  gašenja požara u MZ Zolje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju većeg šumskog požara na planini Lisac. Požar pojačan jakim vjetrom na toj visini, po svemu sudeći izazvan ljudskim nemarom. Dim sa ovog područja vjetar je nosio širom područja Grada Zenica. Iz PVJ grada Zenica saopšteno je da je požar jutros u potpunosti ugašen.

KLIZANJE TLA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.  Dana, 06.04.2024. godine, u večernjim satima oko 18:30 sati, došlo je do aktiviranja klizišta zbog miniranja kamenoloma od strane radnika. Prilikom miniranja jednog dijela kamenoloma odlomio se i drugi dio, te su prouzrokovali veliku količinu kamenih odrona koji su završila u rijeci. Prilikom pada velika količina kamena je zatrpala automobile koji su se nalazili na cesti, 2 automobila su završila u rijeci, dok se za jednim automobilom traga. Na sreću, automobili su u vlasništvu planinara koji u trenutku nesreće nisu bili u motornim vozilima. Prema trenutnim informacijama ljudskih žrtava nema. Povrijeđene su  2 osobe od kojih se jedna nalazila u čamcu koji je oboren prilikom pada odrona u rijeku i time prouzrokovao rast vodostaja i veliki val. Druga povrijeđena osoba se nalazila na obali u trenutku nesreće. Obje osobe su medicinski zbrinute. Policija osigurava mjesto nesreće, istraga je prekinuta sinoć zbog mraka i nastavila se jutros.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

                                     FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR