Predstavnici FUCZ i FŠCZ posjetili područje zahvaćeno požarom na Boračkom jezeru i Parku prirode Blidinje

Unutar požarišta na nekoliko lokacija požar je još uvijek aktivan jer su na nepristupačnom ili miniranom dijelu zbog čega se ne može pristupiti gašenju. Federalna uprava civilne zaštite stavila je na raspolaganje sva potrebna materijalno-tehnička sredstva, kako Gradu Konjicu, tako i ostalim mjestima pogođenim požarom.

Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa predstavnicima Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) i Ministarstva sigurnosti BiH obišao je danas područje Boračkog jezera zahvaćeno požarom gdje ih je Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika Grada Konjica za civilnu zaštitu i vatrogastvo, informisao o tome da je požar još uvijek aktivan ali da je pod kontrolom te ne prijeti stanovnicima i objektima. Unutar požarišta na nekoliko lokacija požar je još uvijek aktivan jer su na nepristupačnom ili miniranom dijelu zbog čega se ne može pristupiti gašenju.
Na gašenju požara angažirane su vatrogasne jedinice Grada Konjica i Šumarstva ‟Prenj” d.d. Konjic a u prijepodnevnim satima na gašenju požara bio je angažiran i helikopter Oružanih snaga BiH.
Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite sa predstavnicima Federalnog štaba civilne zaštite i Ministarstva sigurnosti BiH posjetili su i požarište velikih razmjera na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje u sjevernom dijelu Hercegovine. Nakon angažiranja helikoptera Oružanih snaga BiH i gašenja iz zraka u jutarnjim i večernjim satima požar još uvijek nije lokaliziran pa će se i u narednim danima tražiti pomoć Oružanih snaga BiH kao i međunarodna pomoć.
Federalna uprava civilne zaštite stavila je na raspolaganje sva potrebna materijalno-tehnička sredstva, kako Gradu Konjicu, tako i ostalim mjestima pogođenim požarom.