Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.07.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno  1 041 uzorak, od čega su 274 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 20.07.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 35 osoba. Prema rezultatima testiranja osam osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 20.07.2022. godine, aktivno je zaraženo 19 osoba, oporavljeno je 3970 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Županije Posavske od Korona virusa testirano 9868 osoba od kojih je 4876 osoba pozitivno  (4703 osoba je izliječeno,  153 osobe preminule), a aktivne su 22 osobe.

 

Kanton 10

Dana 20.07.2022.godine na COVID-19 testirane su četiri osobe. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 17:09 do 18:57 sati u mjestu Marin Most, gdje je došlo do požara na poljoprivrednoj radnoj mašini-kombajnu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica je pružala pomoć u gašenju požara niskog rastinja na području općine Petrovo, naselje Sočkovac na području Republike Srpske. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i trave na dvije lokacije i to u naselju Avramovina ukupne površine cca 20 duluma i na području naselja Unkići ukupne površine cca 10 duluma. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u ulici Alekse Šantića. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je imala dvije intervencije na gašenju požara i to u ulici Ismeta Mujezinovića gdje je gorio stan u stambenoj zgradi i šumski požar na manjoj površini u naselju Rasovac. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići je imala dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja i to u naselju Grivice na dvije lokacije na manjim površinama i jedna intervencija na gašenju zapaljenih automobilskih guma u naselju Mušići. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini na lokaciji Kalesija Centar. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Jučer u vremenu od 07:00 do 01:50 sati, posuški vatrogasci (četiri vatrogasaca s dva vozila uz pomoć DVD-a Rakitna (devet vatrogrosaca s vozilom), ćlanovi HGSS-a Posušja, Djelatnici Šumarije ŽZH i planinari, ukupno 4o-tak gasitelja gasili su požar naprtnjačama i prosjecali koridore motornim pilama na Čvrsnici lokalitet Ćužića Kuk. Gasiteljima se jučer poslijepodne pridružilo 47 vojnika i helikopter OS BiH. Gori borova šuma i nisko raslinje. Opožareno je do sada oko 800.000 m² površine. Zbog guste vegetacije, nepristupačnog terena i nemogućeg gašenja kopnenim snagama požar je i dalje aktivan i širi se prema Masnoj Luci i vikend naselju. Jutros požar gase dva helikoptera OS BiH.

Jučer u vremenu od 22:50 do 23:20 sati, posuški vatrogasci (dva vatrogasaca s vozilom) gasili su požar u mjestu Zagorje na lokalitetu Bešlići. Gorjela je hrastova šuma. Opožareno je oko 500 m² površine.

Grad Široki Brijeg.  Jučer u vremenu od 12:15 do 14:20 sati, širokobriješki vatrogasci  (pet vatrogasaca s dva  vozila uz pomoć tri vatrogasca DVD-a Kočerin) gasili su požar u mjestu Gornji Mamići. Gorjela je šuma i nisko raslinje. Opožareno je oko 10.000 m² površine.

Grad Ljubuški. Jučer u vremenu od 15:30 do 16:30 sati, ljubuški vatrogasci (tri vatrogasaca s  vozilom) gasili su požar u mjestu Gornji Radišići. Gorjela je trava i nisko raslinje. Opožareno je oko 4.000 m² površine.

Jučer u vremenu od 15:30 do 19:00 sati, ljubuški vatrogasci (pet vatrogasaca s dva vozila) gasili su požar koji se nanovo aktivirao u mjestu Crnopod. Gorjela je borova i smrekova šuma, trava i nisko raslinje. Opožareno je oko 400.000 m² površine.

Jučer u vremenu od 18:15 do 01:00 sati, ljubuški vatrogasci (sedam vatrogasaca s tri vozila) gasili su požar u mjestu Crveni Grm. Gori je smrekova šuma, trava i nisko raslinje. Opožarena je  veća površina. Zbog nepristupačnom terena požar je i dalje aktivan.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 10:16 do 10:55 sati, gorjelo rastinje u Rodoču (Soko),
 • od 11:54 do 12:30 sati, dim u stanu u Zagrebačkoj ulici,
 • od 15:10 do 00:19 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Kruševu,
 • od 17:44 do 19:15 sati, gorjela trava, nisko rastinje i borovina na Fortici, te
 • od 20:20 do 20:37 sati, goriio otpadni materijal na Bijelom Brijegu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 11:10 do 11:30 sati, gorjela trava u Čeljevu,

Na istom mjestu vršene intervencije od 12:25 do 13:15 i od 13:40 do 14:00 sati.

 • od 14:15 do 15:30 sati, gorio otpadni materijal i rastinje u Višićima,
 • od 15:05 do 20:00 sati, gorjela šuma i gusto rastinje na Crnom Brdu, te
 • od 20:47 do 23:30 sati, gorio otpadni materijal na Ševaš Brdu.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • -od 14:30 do 16:00 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Krućevićima, te
 • od 17:20 do 18:45 sati, gorjela šuma, nisko rastinje i napušteni vinogradi u Dragićini.

 Grad Konjic. Prema usmenoj informaciji koju smo dobili od gospodina Huseina Hodžića iz CZ Konjic, požar na području Boračkog jezera je pod kontrolom, ne prijeti stanovnicima i gospodarskim objektima i trenutno nije potrebna pomoć gašenja iz zraka.

U prijepodnevnim satima na gašenju požara bio angažiran i helikopter OS BiH. Još su aktivna manja područja unutar požarišta, jer se nalaze na nepristupačnom ili miniranom dijelu terena.

Od 22:00 do 00:55 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Lađanici.

Grad Stolac. Požar koji je izbio 18.07.2022 godine u mjestu Trijebanj (Dubrave), ugašen je 20.07.2022. godine  u 20:00 sati. Izgorjelo je oko 120 ha trave i niskog raslinja. Požar je gasilo 10 vatrogasaca sa 4 vozila  i lokalno stanovništvo.

Od 03:35 do 05:00 sati, gorjela je trava i nisko rastinje (0,3 ha) na Radimlji.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara

od 16:55 do 21:30 sati,  gorjela je trava i nisko rastinje na području sela Hutovo.

Na terenu  angažirano 12 vatrogasaca sa 6 vozila.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervencije na gašenju požara od 16:20 do 19:10 sati, gorjela je trava i nisko rastinje u Podboru (u blizini kuća).

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara deponije koji se proširio na dio šume u naselju Prhnje. Požar je u potpunosti ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i rastinja uz Magistralni put M-17-Vraca.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su su osam manjih intervencija: gašenje niskog rastinja (pet intervencija), gašenje kontejnera sa smećem (dvijeintervencije) i gašenje plastenika.

 

Tehničke intervencije

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Jučer u vremenu od 11:40 do 15:10 sati, ljubuški vatrogasci (dva vatrogasac s vozilom) imali su intervenciju u gradu. Nasilno otvaranje stana u kojem se nalazilo dijete.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Domaljevac- Šamac, Pale FBiH, Vogošća, Vareš i grada Čapljina timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su osam eksplozivnih sredstava.

 

OSTALO

 

Zapadnohercegovački kanton

GSS:

Jučer su četiri pripadnika GSS-a  Široki Brijeg vršili osiguranje planinarenja „Highlander Blidinje 2022“.

 

Federalna uprava civilne zaštite

Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa predstavnicima Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) i Ministarstva sigurnosti BiH obišao je danas područje Boračkog jezera zahvaćeno požarom gdje ih je Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika Grada Konjica za civilnu zaštitu i vatrogastvo, informisao o tome da je požar još uvijek aktivan ali da je pod kontrolom te ne prijeti stanovnicima i objektima. Unutar požarišta na nekoliko lokacija požar je još uvijek aktivan jer su na nepristupačnom ili miniranom dijelu zbog čega se ne može pristupiti gašenju.
Na gašenju požara angažirane su vatrogasne jedinice Grada Konjica i Šumarstva ‟Prenj” d.d. Konjic a u prijepodnevnim satima na gašenju požara bio je angažiran i helikopter Oružanih snaga BiH.
Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite sa predstavnicima Federalnog štaba civilne zaštite i Ministarstva sigurnosti BiH posjetili su i požarište velikih razmjera na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje u sjevernom dijelu Hercegovine. Nakon angažiranja helikoptera Oružanih snaga BiH i gašenja iz zraka u jutarnjim i večernjim satima požar još uvijek nije lokaliziran pa će se i u narednim danima tražiti pomoć Oružanih snaga BiH kao i međunarodna pomoć.
Federalna uprava civilne zaštite stavila je na raspolaganje sva potrebna materijalno-tehnička sredstva, kako Gradu Konjicu, tako i ostalim mjestima pogođenim požarom.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je naranđasto  upozorenje za period od 21.07 do 23.07.2022 godine, zbog visokih dnevnih temperatura zraka i visoku vrijednost UV indeksa za cijelo područje Bosne i Hercegovine.

 

 

                                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR