Zbog taloženja leda u rijeci Bosni u zeničkom naselja Janjići predstavnici FUCZ obišli ovaj ugroženi lokalitet

Pored predstavnika FUCZ, ovaj lokalitet su obišli i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save – Ured u Zenici i  Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona kako bi procijenili trenutno stanje i dogovorili daljnje mjere i radnje na rješavanju nastalog problema. Zaključeno je da je stanje mnogo bolje nego što je bilo prethodnih dana i da nije potrebno preduzimati nikakve dodatne mjere i radnje ali je dogovoreno da se i dalje prati stanje na ovom lokalitetu.

Lokalitet u naselju Janjići kod Zenice, gdje je u proteklih nekoliko dana došlo do zaustavljanja i taloženja nanosa leda na rijeci Bosni, 17.01.2017. godine obišli su predstavnici FUCZ, Agencije za vodno područje rijeke Save – Ured u Zenici i Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, kako bi procijenili trenutno stanje na ugroženom području i dogovorili daljnje mjere i radnje na rješavanju nastalog problema.

Na dijelu rijeke Bosne između naselja Dolača i Janjići, neposredno uz magistralni put M-17,   došlo je do zaustavljanja nanosa leda koji prekriva kompletno korito rijeke na tom dijelu u dužini od oko 1.000 metara. Led se formirao čitavom širinom rijeke, tako da je prekrio tok od lijeve do desne obale.

Imajući u vidu da je stanje na pomenutom lokalitetu mnogo bolje nego što je bilo prethodnih dana, vodostaj je normalan kao i oticanje i protok rijeke, pa je konstatovano da trenutno nije potrebno preduzimati nikakve dodatne mjere i radnje, te su zaduženi predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save – Ured u Zenici, Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i Gradske službe civilne zaštite da i dalje prate stanje na pomenutom lokalitetu i da u slučaju pogoršanja prilika odmah izvijeste Agenciju za vodno područje rijeke Save, Sarajevo i Federalnu upravu civilne zaštite.

Zaključeno je da se i u ovom slučaju pokazalo kako su od izuzetnog značaja važne sve informacije koje predstavljaju dobar primjer razmjene informacija nadležnih službi koje provode aktivnosti odbrane od poplava i leda.

Federalna uprava civilne zaštite još jednom upozorava građane da se inače ne približavaju koritu rijeka niti da pokušavaju prelaziti po zaleđenom koritu.