Vanredna informacija o acetilenskim bocama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, za dan 18.01.2017. godine

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od strane Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite, Hercegovačko-neretvanskog kantona pristigla je informacija kojom je saopšteno da je dana 17.01.2017 godine, g-din Ramiz Čolaković (061/727-384) prijavio postojanje acetilenskih boca na prostoru Bijelog Polja –Željuše, na  plantaži vinove loze „Hepok“.

Po dobijanju ove informacije, ista je proslijeđena timu za uništavanje NUS-a Mostar“A“ koji je izišao na teren dana, 18.01.2017godine, u 09:30 sati, te tom prilikom utvrdio sljedeće:

Da su djelatnici „Hepoka“ prethodnog dana, građevinskom mašinom iskopali iz zemlje 2 boce sa etilenom, iz jedne je curio plin iz druge nije. Koliko ima tih boca nije poznato. Ono što se zna po izjavama mještana i djelatnika „Hepoka“, a što se navodi u izvještaju vođe Tima Mostar „A“, da su te boce zakopane u toku rata 90-tih (1992god.), te da su pokrivene aluminijskim cijevima koje su služile kao krovna konstrukcija.

Kako tim Mostar“A“ nije obučen za rad sa acetilenskim bocama, nije u mogućnosti iste izmjestiti ili uništiti, o čemu je i izvjestio Kantonalni operativni centar civilne zaštite, kao i rukovodioca Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O navedenom upoznat je i dežurni Policijske stanice Mostar-Sjever g-din Salkić, koji je na lice mjesta odmah poslao patrolu policije, da obilježi mjesto, te zatražio angažovanje vatrogasne ekipe na tom mjestu.

Obzirom da se nezna količina boca, koje mogu  predstavljati opasnost, Operativni centar proslijedio je informaciju Službi civilne zaštite grada Mostara i Kantonalnoj upravi civilne zaštite HNK-a, na znanje i poduzimanje daljnih mjera.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE