Zavrsetak deminerskih radova na zadatku “Selo Racici – Osnivna škola ” u općini Foča

Dana 02.09.2019. godine izvršena je primopredaja deminerskog radilišta “Selo Račići – Osnovna škola” MAC ID: 14164 u općini Foča. Površina navedenog zadatka iznosila je 11.343 m2. Manuelnom metodom čišćenja deminirano je 9283m2, POEK tim je metodom pregiranja deminirao 2060 m2.Na ovom zadatku “PLANT” tim Federalne uprave civilne zaštite uklonio je jedan devastirani objekat. (Osnovna škola). Deminerske operacije na zadatku izvodio je deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Goražde ” “POEK” tim i “PLANT” tim. Na predmetnom zadatku nisu pronađene mine niti NUS.

Primopredaja zadatka izvršena je u prisustvu predstavnika Centra za uklanjanje mina i predstavnika općine Foča. Zemljište je predato lokalnoj zajednici kao krajnjem korisniku a predstavnici Službe civilne zaštite općine Foča upoznati su sa obavljenim radovima i granicama završenog deminerskog zadatka.
Na površini ove lokacije nalazio se devastirani objekat osvnovne škole, dio navedenog zadatka bilo je školsko dvorište, a drugi dio šuma i poljoprivredno zemljište. Pored lokacije prolazi lokalni put koji spaja selo Račići sa selima Tahuljići i Bešlići. U neposrednoj blizini lokacije nalazi se izvor pitke vode. Čišćenjem ove lokacije stvorili su se uslovi za obnovu devastiranog školskog objekta, bezbjedno korištenje putne komunikacije, obradu poljoprivrednog zemljišta, siguran pristup izvoru pitke vode i sigurniji povratak prijeratnog stanovništva u selo Račići.