Završenim zadatkom u općini Odžak deminirano novih 125.842 m2 sumnjive površine i uništeno 11 komada NUS-a

Ovaj deminerski zadatak obavili su Deminerski timovi FUCZ – “Orašje B”, Mašinski timovi sa mašinama za deminiranje PT 300 i MV-4 i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva), na deminerskom zadatku tehničkog izviđanja”, 500 metara sjeverozapadno od mjesta Prud u općini Odžak. Tokom izvođenja radova na navedenom deminerskom zadatku pronađeno je 11 neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), i to dva minobacačka projektila (MB/81mm), šest minobacačkih projektila (MB/82 mm), po jedan tromblon trenutni i kumulativni i po jedan ručni bacač (RB M57) te ručni raketni bacač (RRB M79). Deminiranjem na ovoj lokaciji stekli su se uslovi za izvođenje neophodnih radova za održavanje plovnog puta rijeke Save, otklonjena je opasnost pristupa do 20 obližnjih naseljenih kuća, omogućen je nesmetan rad na poljoprivrednom zemljištu za 40 povratnika u naselju Prud te sigurno kretanje stanovništva i ribolovaca koji su ulazili u rizično područje.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Orašje B” i Mašinski timovi sa mašinama za deminiranje PT 300 i MV-4 i POEK tim, na deminerskom zadatku tehničkog izviđanja “Obala rijeke Save – Prud 2”, 500 metara sjeverozapadno od mjesta Prud u općini Odžak,

očistili su 125.842 m2  sumnjive površine.

Ukupna površina ovog predmetnog zadatka rađena je u dvije cjeline, mašinska sa mašinama za deminiranje MV-4 i PT 300 – 118.250m2 i manuelnom metodom tehničkog izviđanja – 7.592 m2  sumnjiive površine.

Tokom izvođenja radova na navedenom deminerskom zadatku pronađeno je 11 neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), i to dva minobacačka projektila (MB/81mm), šest minobacačkih projektila (MB/82 mm), po jedan tromblon trenutni i kumulativni i po jedan ručni bacač (RB M57) te ručni raketni bacač (RRB M79).

Uništavanje pronađenih sredstava tokom izvođenja radova obavio je tim FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) – “Orašje A”.

Deminiranjem na ovoj lokaciji stekli su se uslovi za izvođenje neophodnih radova za održavanje plovnog puta rijeke Save, otklonjena je opasnost pristupa do 20 obližnjih naseljenih kuća, omogućen je nesmetan rad na poljoprivrednom zemljištu za 40 povratnika u naselju Prud te sigurno kretanje stanovništva i ribolovaca koji su ulazili u rizično područje.

 

Ovo je treći zadatak koji su deminerski timovi FUCZ završili u toku 2018. i 2019. godine a novim zadatkom nastavljaju čišćenje sumnjive površine na ovom području.