Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton 

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornji Srebrenik, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Opština Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara  u naselju Svatovac,  gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

VELIKO NEVRIJEME

 Hercegovačko-neretvanski kanton 

Zbog posljedica nevremena došlo do prekida napajanja električnom  energijom u nekoliko sela na Podveležju, zatim na Gubavici, te na području općine Čitluk u naseljima: Gornja Blatnica, Čerin i Čalići,  i općini  Neum u neseljima: Hotanj, Žukovica, Radetići i Drijen.

 Zapadno-hercegovački kanton

 Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju u preriodu od 22:30 do 02:10 sati, gdje su vršili uklanjanje slomljenog drveća poslije nevremena s prometnica u mjestima: Lisice,Vašarovići,Veljaci, Klobuk (Čuljkove Njive) i Rotoru u Ljubuškom. Materijalna šteta je pričinjena na 2 objekta na autobuskoj stanici u Ljubuškom. Na ovim mjestima bili su prisutni i pripadnici  MUP-a iz Ljubuškog.

Zeničko-dobojski kanton 

Općina Tešanj. Na području općine Tešanj u mjestu Raduša, grom je udario u dimnjak kuće, izvršen je obilazak objekta, osim nestanka el.energije, nije bilo drugih posljedica.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na 8 lokacija na području općina: Kiseljaka, Stoca, Glamoča, Banovića, Mostara i Bosanske Krupe timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 13 eksplozivnih sredstva i 2 komada pješačke municije.

 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Federacije BiH, zbog očekivane grmljavine i padavina.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE