Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su potres za dan, 04.10.2019.godine, u vremenu 01:52 sati, na području Mramora. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3.0 stepena Richtera, a intenzitet u epicentru iznosio je IV Merkalijeve skale.

 

Tuzlanski kanton

Područje TK-a sinoć oko 01:30 sati, pogodila su tri zemljotresa a treći po redu bio je i najsnažniji jačine 3 stepena po Rihteru. Epicentar je zabilježen 5 km od MZ-e Mramor, na dubini od 10 km. Do sada nije bilo prijava građana o eventualnim matrijalnim štetama.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije, i to: gašenje požara u napuštenoj kući i gašenje zapaljenog automobila.

 

Zapadno-hercegovački kanton

 

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

–  u mjestu Cerno, u vremenu od 12:40 do 13:50 sati, gdje je gorjela trava i divlje odlagalište otpada na površini od oko 100 m². Požar su gasila 4 vatrogasca s jednim vozilom, i

– na lokaciji Plantaža, u vremenu od 19:45 do 20:25 sati, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje na površini od oko 200 m². Požar su gasila 3 vatrogasca s jednim vozilom.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, i dalje dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje Putkoviće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina: Novi Grad, Donji Vakuf i grada Mostara, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su deset eksplozivnih sredstava, a na licu mjesta uništili jedno eksplozivno sredstvo (PMR – ratne proizvodnje).

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Na području Republike Crne Gore, u periodu od 01.-04.10.2019.godine, održana je međunarodna terenska vježba NATO NICS pod nazivom „Crna Gora 2019“, u kojoj su učešće uzeli predstavnici svih zemalja i partnera u NATO NICS projektu, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Na vježbi Iz Bosne i Hercegovine učestvovao je jedan vatrogasni tim, kojeg su činili uposlenici Federalne uprave civilne zaštite (od 15 članova), i pet članova Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko distrikta BiH. Cilj vježbe bio je da se proigra način pomoći zemalja regiona na gašenju požara otovorenog prostora na području Republike Crne Gore, te mogućnost razmjene podataka između zemalja regiona kroz sistem NICS-a. Od strane učesnika BiH, iskazana je dobra uigranost, opremljenost, kao i dobra saradnja i koordinacija sa ostalim timovima učesnicima vježbe.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE