Završena doobuka operativnog osoblja FUCZ uoči početka deminerske sezone u 2022. godini

Zbog epidemiološke situacije doobuka je realizovana u nekoliko grupa u Livnu, Bihaću, Sarajevu i Tuzli, a provedena je u potpunosti u skladu sa predviđenim Nastavnim planom i programom. Posebna pažnja u izvođenju doobuke posvećena je pravilnoj primjeni Standardnih operativnih procedura, organizaciji deminerskog radilišta i neophodnih mjera sigurnosti koje se poduzimaju u izvođenju operacija deminiranja. Tokom doobuke prezentovani su osnovni principi primjene koncepta rješavanja minskog problema u BiH putem metode “vraćanja površine – land release”. Praktični dio proveden je neposredno prije započinjanja deminerskih radova u Bosanskoj Krupi, Bihaću, Mostaru i Stocu, čime je i zvanično započela ovogodišnja deminerska sezona za timove Federalne uprave civilne zaštite.

Uoči početka deminerske sezone u 2022. godini Federalna uprava civilne zaštite je realizovala doobuku operativnog osoblja u skladu sa Instrukcijom dostavljenom od strane Centra za uklanjanje mina u BiH.

Zbog epidemiološke situacije (COVID-19) i poštivanja propisanih mjera, doobuka je realizovana u nekoliko grupa u Livnu, Bihaću, Sarajevu i Tuzli, a provedena je u potpunosti u skladu sa predviđenim Nastavnim planom i programom.

Posebna pažnja u izvođenju doobuke posvećena je pravilnoj primjeni Standardnih operativnih procedura, organizaciji deminerskog radilišta i neophodnih mjera sigurnosti koje se poduzimaju u izvođenju operacija deminiranja.

Tokom doobuke prezentovani su osnovni principi primjene koncepta rješavanja minskog problema u BiH putem metode “vraćanja površine – land release”.

Praktični dio doobuke proveden je neposredno prije započinjanja deminerskih radova, i to u trajanju od dva sata.

Dan nakon doobuke operativnog osoblja FUCZ nastavljeni su deminerski  radovi na zadacima u Bosanskoj Krupi (“Dionica Grmuša – Mali Radić”), Orašju (“Lepnica – Veprice”), Bihaću (“MSP Una”) i Mostaru (“Goranci staro selo”), a nastavak radova na zadatku “Budisavina” u Općini Stolac planiran je za danas, 15. februara, čime je i zvanično započela ovogodišnja deminerska sezona za timove Federalne uprave civilne zaštite.