Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.02.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 15.02.2022. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2958 uzoraka, od čega je 811 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 126 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 55 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 642 osobe. Pozitivno je 488 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9438 osoba, od kojih je 4638 pozitivno (4414 osoba je izliječeno, 152 osobe su preminule), a aktivne su 72 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 15.02.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 38 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja 17 osoba je pozitivno. Zaključno sa 15.02.2022. godine, aktivno je zaraženo 174 osobe, oporavljeno je 3640 osoba, a 125 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 15.02.2022. godine, testirano je 29 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja  tri osobe su pozitivne.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jednica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vedro Polje, gdje je gorjela trava i nisko raslinje.

Općina B.Krupa. Vatrogasna jedinica općine B. Krupa je imala dvije intervencije na gašenju požara i to::

  • od 08:35 do 09:10 sati, u ulici Mirsada Crnkića, gdje je gorio otpadni materijal, te
  • od 16:53 do 18:20 sati, u mjestu Bosanska otoka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jednica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 12:07 do 13:10 sati, u mjestu Mutnik, gdje je gorio dimnjak.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

u Starom gradu, na grilu „Urban“, gdje je gorio dimnjak.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 00:15 do 00:55  i od  01:50 do 02:25 sati, gdje je gorio otpadni materijal u zgradi Duhanske stanice.                                                                                                                                             

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 19:35 do 22:10 sati, gdje je gorjela kuhinja u stanu, u Ul. Kralja Tomislava.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u naselju Miljanovci gdje je gorjelo nisko rastinje, te u naselju Dubnica, gdje je gorjela šikara i nisko rastinje.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Špionica gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornja Tuzla, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: tri intervencije na gašenju požara otpadnog materijala, jednu na gašenju niskog rastinja, te na gašenju dimnjaka na stambenom objektu.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju na gašenju požara na području grada, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

Općina Donji Vakuf. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Vakuf imali su dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Oborci, gdje je gorio dimnjak na kući, te

– u ul. 770. Slavne brdske brigade, gdje je gorio otpadni materijal. Požari su ugašeni.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Gornji Vakuf-Uskoplje imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Voljevac, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u blizini skladišta firme Marušić d.o.o., gdje je gorio otpadni materijal, te
  • u naselju Gornje Mile, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požari su ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je čeitiri intervencije na gašenju požara i to: tri na gašenju trave i niskog rastinja u naseljima: Kanal, Pehare i Kamberovića polje, te na gašenju požara na stambenom objektu, u ulici Envera Čerkeza.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu MZ-e Misurići, gdje je gorjela šuma.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tri intervencije na gašenju požara i to: putničkog automobila u naselju Haljinići, otpadnog materijala u podrumskim prostorijama ispod „ADS“ marketa kod pijace, te u stubištu zgrada u ulici A. Izetbegovića. Požari su ugašeni.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala u naselju Luke i na Gradskoj pijaci. Požari su ugašeni.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bistrica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

KLIZANJE TLA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite je dana, 15.02.2022. godine u 23:50 sati, od strane PS Stari Grad primio informaciju da je se aktiviralo klizište u ul. Ispod grada br. 55., koje je ugrozilo dva stambena  objekta (kuće). O navedenoj informaciji odmah je upoznat direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, po čijem nalogu je obavještena Općinska služba civilne zaštite Stari Grad, čiji je ekipa izašli na lokaciju gdje se aktiviralo klizište.  Iz dva stambena objekata koja su ugrožena od klizišta evakuisane su porodice kod rodbine. Ekipe Općinske službe civilne zaštite Stari Grad, su trenutno na terenu i poduzimaju neophodne mjere i aktivnosti na otklanjanju opasnosti od klizišta.

 

ZAGAĐENJE OKOLOŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 15.2.2022. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i Lukavac. Kvalitet zraka za dan 15.02.2022 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Živinice, dok na lokalitetu Mobilna: Kalesija nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 129; Čemerno 40; Han Pijesak 30; Gacko 10; Sokolac 5.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno 44; Nevesinje 27; Gacko 23; Bileća, Trebinje 19; Foča 17; Bosanski Novi 9; Mostar 8; Livno, Višegrad 7; Rudo 6; Srebrenica 5; Bihać, Jajce 4; Han Pijesak, Prijedor 3; Banja Luka, Bjelašnica, Doboj, Tuzla, Zvornik 2; Bijeljina, Mrkonjić Grad, Sanski Most, Sarajevo-Bjelave, Sokolac 1.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR