Na lokalitetu Šehov gaj – Lazine kod Viteza deminerski tim FUCZ očistio 115.446 m2 sumnjive površine i lokalnom stanovništvu omogućio pristup zemljištu i šumi

Pored manuelnih timova Busovača B i deminerskog tima za uzorkovanje na zadatku je bio angažovan i POEK tim Federalne uprave civilne zaštite. Prilikom tehničkog izviđanje deminerski timovi FUCZ pronašli su, uklonili i uništili 20 PP mina i 12 komada NUS-a. Uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava izvršeno je od strane timova FUCZ za uklanjanje NUS-a. U neposrednoj blizini predmetne lokacije nalaze se putne komunikacije između navedenih sela dok istočni dio graniči sa privatnim parcelama koje se intenzivno koriste. Tehničkim izviđanjem i otklanjanjem minske opasnosti omogućilo se vlasnicima privatnog zemljišta i šume korištenje prirodnih resursa, siguran pristup i putna komunikacija za lokalno stanovništvo koje obrađuje zemlju neposredno uz rizičnu površinu.

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Busovača B” na području Općine Vitez metodom tehničkog izviđanja deminirao je zadatak  “Šehov gaj Lazine 5” površine 115.446 m2 koji se nalazi dva kilometara sjeveroistočno od centra Viteza i u neposrednoj blizini Donje Dubravice, Križančeva Sela i Tolovića.

Pored manuelnih timova Busovača B i deminerskog tima za uzorkovanje na zadatku je bio angažovan i POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva) Federalne uprave civilne zaštite. Prilikom tehničkog izviđanje deminerski timovi FUCZ pronašli su, uklonili i uništili 20 PP (protivpješadijskih) mina i 12 komada NUS-a (neeksplodiranih ubojnih sredstava). Uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava izvršeno je od strane timova FUCZ za uklanjanje NUS-a. Potok i izrasla vegetacija na ovom lokalitetu predstavljali su otežavajuću okolonost prilikom izvođenja deminerskih radova.

U navedenim naseljima izvršen je povratak u ratu raseljenog stanovništva. U neposrednoj blizini predmetne lokacije nalaze se putne komunikacije između navedenih sela dok istočni dio graniči sa privatnim parcelama koje se intenzivno koriste.

Tehničkim izviđanjem i otklanjanjem minske opasnosti omogućilo se vlasnicima privatnog zemljišta i šume korištenje prirodnih resursa, siguran pristup i putna komunikacija za lokalno stanovništvo koje obrađuje zemlju neposredno uz rizičnu površinu.

Primopredaja zadatka obavljena je između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), a predstavnici Općine Vitez su upoznati sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.