Vodiči i potražni psi FUCZ u Sloveniji dobili međunarodne licence L3 za spašavanje iz lavina

Dva vodiča i dva potražna psa Federalne uprave civilne zaštite učestvovali su na četverodnevnoj obuci vodiča i potražnih pasa u Vršiču u Sloveniji. Bili su raspoređeni u drugu grupu u kojoj je bilo devet učesnika i instruktor obuke. Na terenu se izvodilo više vježbi sa scenarijima mogućih stradanja pojedinaca i grupa u snježnim lavinama. Vodiči i psi FUCZ završili su ispit sa najboljim ocjenama i pohvalama od strane Komisije za polaganje i dobili licence najvećeg nivoa L3.

Na poziv Komisije za spašavanje od snježnih lavina GRZS (Gorska reševalna zveza Slovenije – Gorski spasilački savez Slovenije) vodiči pasa i potražni psi iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 28.02. do 04.03.2018. godine na Vršiču u Sloveniji boravili su na stručnom osposobljavanju za vodiče potražnih pasa u zimskim uslovima – spašavanje iz lavina. Na ovom seminaru, pored predstavnika FUCZ (vođa POEK tima Jasmin Imširović i Miralem Žuga, te psi Oto i Oz, belgijski ovčari), učešće je uzelo 45 pojedinaca i organizacija iz regiona, i to: Gorska služba spašavanja u BiH, Gorska služba spašavanja Crne Gore, HGSS stanica Rijeka, HGSS stanica Osijek i druge organizacije iz Republike Slovenije.

Vodiči i potražni psi Federalne uprave civilne zaštite bili  su raspoređeni u drugu grupu u kojoj je bilo devet učesnika i instruktor obuke. Na terenu se izvodilo više vježbi sa scenarijima mogućih stradanja pojedinaca i grupa u snježnim lavinama. Instruktori na obuci su zaključili da su vodiči radom na terenu i utreniranošću  potražnih pasa FUCZ pokazali visok nivo znanja i profesionalizma.

Zadnjeg dana obuke organizovano je polaganje završnog ispita za sticanje međunarodne licence za rad vodiča i potražnih pasa u spašavanju u zimskim uslovima iz lavina.

Vodiči i psi FUCZ završili su ispit sa najboljim ocjenama i pohvalama od strane Komisije za polaganje i dobili licence najvećeg nivoa L3.