Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.03.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

 

Shodno trenutnom vodostaju rijeke Save na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac, kao i prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, ukazuju da se očekuje dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka rijeke Save. Prema trenutnim podacima iz prognoznog modela za rijeku Savu, kota proglašenja mjera redovne odbrane od poplava trebala bi biti dostignuta u večernjim satima. Neophodno je preduzeti mjere preventivne zaštite.

 

Unsko-sanski kanton

 

Vodostaji svih rijeka i rječica na području ovog Kantona i dalje su u blagom opadanju, tako da se nastavlja normalizovanje stanja u gradovima i  općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka iz korita.

 

Grad Bihać Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07:00 sati, iznosi 109  cm, a jučer u isto vrijeme je iznosio 118 cm i u blagom je opadanju. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tri intervencije na ispumpavanju vode i to u naseljima: Žegar, Vedro Polje i u ulici Đačka.

Grad Cazin. Rijeka Mutnica se puvukla u korito. Preko mosta prema Vilenjači obustavljen je i dalje saobraćaj na putu Stijena-Vilenjača.

Općina Ključ. Vodostaj rijeke Sane i Sanice i dalje su u opadanju. Rijeke su se izlile na poljoprivredno zemljište i nema ugroženih objekata.

Općina Sanski Most. Stanje vodostaja rijeke Sane i svih njenih pritoka je u opadanju. Stanje sa podzemnim vodama je takođe u opadanju u svim poplavljenim područjima, voda se povukla iz svih do sada poplavljenih naselja. Pristupni putevi nisu više ugroženi i odvija se normalna komunikacija do svih naseljenih područja. Vodostaj rijeke Sane iznosi 285 cm, (kritična tačka je 380 cm).

Općina Bosanska Krupa. Vodostaj rijeke Une  u 07:00 sati je iznosio 253 cm, a  jučer u 07:00 sati je bio 281 cm.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu, duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     712 cm (pripremno stanje), jučer 708 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     575 cm (pripremno stanje), jučer 571 cm,

–   Orašje ————————————-    794 cm (pripremno stanje), jučer 789 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,14 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 18 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 69,00 m3/s.

 

Općina Gračanica. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite općine Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati, je 309 cm (mjere odbrane od poplava se preduzimaju kada nivo dostigne 300 cm). Pod vodom je još oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom dijelu.

 

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite općine Doboj Istok, na području općine pod vodom se nalazi oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je u granicama normalnog.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:45 sati, iznosio je 262 cm, dok je jučer iznosio 283 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodenih tokova na području Kantona, izmjereni jutros u 08:00 sati, većinom su u blagom opadanju, osim rijeke Vrbas, koja je samo na HS Daljan u blagom porastu, te rijeke Lašve na HS Travnik, također je u blagom porastu.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:45 sati  517 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:45 sati  262 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:45 sati 182 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati  100 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 256 cm 265 cm

 

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice grada Mostara, imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 20:30 do 21:05, u Cernici, gdje je gorjelo rastinje.

Općina Konjic. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice općine Konjic imali su intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 18:32 do 19:30 sati, u mjestu Donje Selo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, cca 500 m2.

 

Tuzlanski kanton 

Općina Srebrenik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Srebrenik, imali su dvije intervencije na gašenju požara u naselju Novo Naselje Kiseljak, gdje je gorjelo sijeno, te u naselju Gulami-Sladna, gdje je gorjela kuća.

Općina Lukavac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju sijena u naselju Bikodže.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

 

 

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice grada Zenica, imali su intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja  u Drivuši i na putu za Smetove.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice općine Novi Travnik, imali su intervenciju na gašenju požara koji je izbio na kući u naselju Kasapovići,

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri intervencije na gašenju niskog rastinja.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton 

Općina Srebrenik. Dana 16.03.2018. godine prijavljeno je jedno klizište (odron) kamena na putnoj komunikaciji Salibašići-Srebrenik, MZ-Sladna. Put na toj dionici je zatvoren.

Općina Teočak. Dana 15.03.2018. godine, u 14:00 sati, općinski Načelnik općine Teočak, je na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Teočak, donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području mjesne zajednice Jasikovac uzrokovane klizištem, koje ugrožava dvadesetak stambenih i pomoćnih objekata.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton 

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 15.03.2018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Čelić, dok se na lokalitetu Živinice nije  mogao ocijeniti.

 

OBLAST  VODOSNABDIJEVANJA

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima potrošačima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 15.03.2018.godine, nakon dojave građana o pronalasku eksplozivnog sredstva u selu Sofići, MZ Kraboriš, Grad Goražde, Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite izašao je na lice mjesta gdje je preuzeta jedna ručna bomba.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu o pronalasku ručnih bombi- više komada u općini Kiseljak, na lokalitetu Lug-Malinjak. O zaprimljenoj prijavi obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za područje Bosne i Hercegovine i za danas je izdao Žuti mateoalarm zbog mogućih udara vjetra između 20 do 60 km/h, a za područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10 i zbog očekivanih količina padavina od 20 do 80 l/m2.

 

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE