Ugašen požar na sjevernim obroncima planine Treskavice

Prema posljednjim informacijama Općinske službe civilne zaštite Trnovo požar na sjevernim obroncima planine Treskavice, iznad sela Godinja, u rejonu Male i Velike Orlice i lokalitetima zvanim Preva i Crvene stijene je ugašen anagažovanjem helikoptera OS BiH, koji je izvršio dvadesetak letova na gašenju požara uzimajući potrebnu vodu iz Velikog jezera.
FUCZ je, na osnovu zahtjeva proslijeđenog Federalnom operativnom centru civilne zaštite od strane KOC CZ-e Sarajevo i Općinske službe civilne zaštite Trnovo, od 4.11.2015. godine, zatražila angažovanje helikoptera OS BiH radi gašenja velikog šumskog požara koji je izbio 3.11.2015. godine na sjevernim obroncima planine Treskavice i zahvatio oko 10 ha zemljišta obraslog travom, niskim rastinjem i borovom šumom sa tendencijom širenja na područja obrasla bukovom i jelovom šumom.

{loadposition 2015-11-05}

Helikopter OS BiH iz sastava 2. Helikopterskog eskadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane iz Rajlovca na gašenju ovog požara angažovan je 5.11. 2015. godine od 13:15 sati do 15:10 sati, a teren na kome je djelovao je miniran i nepristupačan te se požar morao gasiti samo iz zraka.
Pripadnici Općinske službe civilne zaštite Trnovo i KJP “Sarajevo-šume” će i dalje pratiti stanje na području koje je bilo zahvaćeno požarom.