U sarajevskom naselju Boljakov potok pronađena nepoznata avionska bomba

Pripadnici ‘Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanja NUS-a i specijalističke jedinice’ Federalne uprave civilne zaštite su dana 28. Juna 2014 godine u 17.45 sati, putem Policijske stanice Novi Grad Sarajevo i Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Sarajevskog kantona obaviješteni da je u sarajevskom naselju Boljakov potok pronađena nepoznata avionska bomba.

U najkraćem vremenu stručni tim FUCZ, skupa sa v.d. direktorom FUCZ, gospodinom Fahrudinom Solakom, izvršio je na licu mjesta pregled i analizu pronađene bombe.

Eksperti FUCZ konstatovali su da se radi o avionskoj bombi opšte namjene (General Purpose) mase 1000lbs, engleske proizvodnje, koja se nalazila u borbenoj upotrebi tokom Drugog svjetskog rata.

Bomba istog tipa pronađena je u avgustu prošle godine u sarajevskom naselju Dolac Malta.

Masa ove bombe je 457 kilograma, a njeno eksplozivno punjenje iznosi 160 kilograma eksploziva.

Opasni radijus ove bombe seže i do 2000 metara, a radijus potpunog razaranja je 30 metara.

Nakon izvršenih analiza kritičnih elemenata bombe sačinjen je operativni plan njenog uklanjanja i izmještanja koji je i sproveden u rekordnom roku.

Sigurnosne mjere koje su pratile operaciju je uključile su evakuaciju stanovništva u radijusu od 250 metara u okolini bombe, te potpunu obustavu saobraćaja na saobraćajnicama kojima je bomba transportovana.

Precizno koordinirana operacija uklanjanja iz naselja, transporta i privremenog odlaganja bombe na sigurnoj lokaciji namijenjenoj skladištenju eksplozivnih sredstava završena je za manje do osam sati od prijema informacije o pronalasku.

Punu pomoć u provođenju ove operacije pružli su Treća policijska uprava MUP Kantona Sarajevo, Općinska služba civilne zaštite općina Novi Grad, te Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Stručni tim Federalne uprave civilne zaštite, nakon prijeko potrebnog odmora od složene i naporne operacije izvedene prethodne noći, nastavlja na pripremi drugog dijela operacije u kojoj bomba treba biti transportovana na poligon za uništavanje i trajno uništena.

O tačnom vremenu i mjestu izvođenja ovih aktivnosti, kao i mjerama predostrožnosti kojih će se trebati pridržavati u vrijeme realizacije, građani će biti pravovremeno upoznati.