Fedralna uprava civilne zaštite izvršila dvije zahtjevne operacije uništenja NUS-a dva dana zaredom

Dana 02.07 i 03.04.2014 godine timovi za uništavanje neekspodiranih eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite izvršili su dvije izuzetno složene i opasne operacije uništavanja NUS-a za koje su pripreme trajale nekoliko prethodnih dana.

U općini Stolac je 02.07.2014 godine izvršeno uništavanje rakete 9M22U raketnog sistema Grad koja je ranije uklonjena sa terena u okolini grada Mostara. Raketa je u ranim jutarnjim satima uz pratnju pripadnika Policijske uprave Mostar i podršku ekipe hitne medicinske pomoći transportovana na lokalitet Radimski potok u općini Stolac i uništena kontrolisanom detonacijom. U operaciji je sudjelovalo 12 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite uz podršku pripadnika PU Mostar, PS Stolac, DVD Stolac, i Regionalnog medicinskog centra „Dr. Safet Mujić“ Mostar.

Ova operacija je bila veoma složena i zahtijevala je složene pripreme zbog činjenice da je od sredstva koje je uništavano prijetila velika opasnost od izazivanja požara. Zadatak je uspješno realizovan i sredstvo uništeno bez izazivanja bilo kakve štete po ljude i okolinu.

{loadposition 04072014}

Dana 03.07.2014 godine izvršeno je uništavanje neeksplodirane avionske bombe mase 500 kilograma pronađene u sarajevskom naselju Buljakov potok prethodnog vikenda. Bomba privremeno odložena u krugu fabrike Pretis d.d. Sarajevo je transportovana na poligon za uništavanje NUS-a Lapov dol u općini Konjic i uništena jednom od najsavremenijih metoda koji se koriste za neutralizaciju ubojnih sredstava. Pripreme za izvršenje ove operacije uključivale su provođenje potpune zabrane drumskog saobraćaja na ruti transporta, potpunu zabranu letova u zoni poligona za uništavanje, totalno fizičko osiguranje prostora oko poligona, protivpožarno obezbjeđenje i medicinsku podršku.

Ovu operaciju su provela četiri tima FUCZ uz podršku MUP Kantona Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo uz upotrebu svih potrebnih sredstava i mehanizacije nužnih za sigurno manipulisanje i uništenje bombe.

Bomba je uništena usmjerenim tačkastim punjenjenjem a eksploziv iz nje je spaljen. Na taj način je sredstvo neutralizovano a da nije izazvana njegova eksplozija čime je sigurnost tokom operacije održana na najvišem mogućem nivou.

Federalan uprava civilne zaštite zahvaljuje se svim učesnicima koji su pružili podršku u relaizaciji pomenutih operacija i pomogli da se iste realizuju na najsigurniji mogući način po izvršioce, građane, okolinu i materijalna dobra.