Specijalistička jedinica FUCZ-a uspješno izvela vježbu gašenja požara

Specijalistička jedinica za zaštitu i spašavanja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izvela je danas na Bjelašnici pokaznu vježbu gašenja simuliranog požara otvorenog prostora na nepristupačnom terenu uz upotrebu relejnog sistema snabdjevanja vodom.

Ovaj prostor za vježbu izabran je jer je, osim crnogoričnom i bjelogoričnom šumom, prekriven i travom koja je podložna da, u periodu visokih temperatura uslijed nepažnje izletnika, bude uzročnik požara većih razmjera na tom prostoru.

Naime, izletnici u ljetnom periodu mogu uzrokovati požare koji uglavnom nastaju ne pridržavanjem zabrane loženja vatre na otvorenom prostoru ili na mjestima s velikim rizikom za nastanak požara.

Najveća mogućnost nastanka požara, s obzirom na gustoću šume, je neposrednouz rub šume na samoj ski stazi, gdje se izletnici duže zadržavaju, ali ne uklone moguće izvore zapaljenja, odnosno otpadnog materijala ili žara nakon paljenja vatre.

{loadposition 09072014}

Vježba je organizira s ciljem dopunskog stručnog osposobljavanja pripadnika Specijalističke jedinice za gašenje početnog požara na otvorenom prostoru, korištenjem relejnog sistema snabdijevanja vodom te zbog sticanja praktičnih znanja i vještina gašenja požara upotrebom raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprava civilne zaštite Fahrudin Solak ocijenio je da je vježba uspješno izvedena te je izrazio zadovoljstvo spremnošću pripadnika Federalne uprave civilne zaštite da odgovore ovakvim izazovima.

Kroz vježbovne aktivnosti provjerile su se i psihičko-fizičke mogućnosti pripadnika Specijalističke jedinice u gašenju požara otvorenog prostora u uvjetima umanjenih taktičkih mogućnosti.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina, koji su dio zajedničke jedinice za gašenje požara otvorenog prostora na graničnim prostorima Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine demonstrirali su danas upotrebu motornih leđnih pumpi za gašenje požara.

Izvršena je i provjera sredstava veze, odnosno komunikacijskih sredstava u međusobnoj razmjeni podataka i informacija, kao i mogućnosti da se podaci dostave većem nivou komandovanja i traženja pomoći u slučaju potrebe.

U vježbi su učestvovalo oko 200 osoba i to 152 člana Specijalističke jedinice FUCZ-a, pet pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina, 10 pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice KUCZ-a Kantona Sarajevo te 20 osoba kao logistička podrška iz FUCZ-a.