Timovi FUCZ deblokirali planinska sela Luka i Krušev Do u općini Srebrenica

Ove aktivnosti uslijedile su nakon mnogobrojnih apela Hame Zulanovića da su srebrenička sela Luka, čiji je predsjednik mjesne zajednice, i Krušev Do, zbog velikog snijega odsječeni od općine Srebrenica od koje su udaljeni preko 50 kilometara. Više od deset sati, noću između 15. i 16. januara, ekipe FUCZ mašinama su čistili velike nanose snijega na putu dugom 21 kilometar prema selu Luka, a u rano jutro 17. januara probijajuće se još 5 kilometara očistili su put i do sela Krušev Do. Sa njima je bio i direktor FUCZ Fahrudin Solak i predsjednik Mjesne zajednice Luke Hamo Zulanović. Dodatan motiv bila su i djeca kojih u ova dva sela ima 12 a među njima je i odličan učenik 3. razreda, Hakija Sinanović iz sela Luke, koji u ponedjeljak 21.januara treba krenuti u školu u Podravanje koja je u jednom pravcu udaljena 25 km. Svakoj porodici u selima Luka i Krušev Dolu uručeni su i paketi sa hranom, higijenskim potrepštinama i lijekovi koje je obezbijedilo udruženje Pomozi.ba, koje sa FUCZ sarađuje još od velikih poplava 2014. godine. 

Onako kako je prethodno i najavljeno, nakon dva dana i dvije noći neprekidnog rada i nadljudskih napora Tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa teškim mašinama uspio je probiti put do planinskih i udaljenih srebreničkih sela Luke i Krušev Do koja su bila zametena snijegom skoro mjesec dana.

Ove aktivnosti uslijedile su nakon mnogobrojnih apela Hame Zulanovića da su srebrenička sela Luka, čiji je predsjednik mjesne zajednice, i Krušev Do, zbog velikog snijega odsječeni od općine Srebrenica od koje su udaljeni preko 50 kilometaraNakon poziva za pomoć iz ovih sela, sa čijim je predstavnicima FUCZ bila u stalnom kontaktu, timovi FUCZ s teškom mehanizacijom krenuli su u ranim jutarnjim satima u utorak 15. januara kako bi od velikih snježnih nanosa deblokirali ova naselja u kojima živi oko 100 stanovnika. Dvoje djece u jednoj porodici iz Luke bilo je bolesno, a pomoć ljekara bila je nemoguća.

Više od deset sati, noću između 15. i 16. januara, mašinama su čistili velike nanose snijega na putu dugom 21 kilometar prema selu Luka, a u rano jutro 17. januara probili su put i do sela Krušev Do. Nakon toga ponovo su pročistiti put jer je vjetar stvorio nove nanose. Sa njima je bio i direktor FUCZ Fahrudin Solak i predsjednik Mjesne zajednice Luke Hamo Zulanović.

Vrijedna, obučena i hrabra ekipa FUCZ susretala se sa brojnim problemima koje nosi planina, hladnoća, vjetar i visok snijeg. Posebnu vještinu i nadljudske napore pokazali su oni koji su u ovakvim vremenskim uslovima upravljali teškim mašinama prilikom čišćenja i probijanja puta.

Ovim putem se sada može terenskim vozilom i pješice, a na nadležnim službama općine Srebrenica, koje su zadužene za održavanje ovog putnog pravca, je da put dovedu u stanje za normalno odvijanje saobraćaja i da ga održavaju kako mještani ovih sela kojih je više od 150 ne bi bili odsječeni od ostatka zemlje.

Ono što je posebno važno je i to da će jedini i odličan učenik 3. razreda, dječak Hakija Sinanović iz sela Luke, moći sa ocem Muhamedom nakon zimskog raspusta krenuti u sljedeći ponedjeljak u školu u Podravanje koja je samo u jednom pravcu udaljena 25 km.

Svakoj porodici u selima Luka i Krušev Dolu uručeni su i paketi sa hranom, higijenskim potrepštinama i lijekovi koje je obezbijedilo udruženje Pomozi.ba, koje sa FUCZ sarađuje još od velikih poplava 2014. godine. koji su nakon što je put deblokiran terenskim vozilima i motornim sankama FUCZ transportovani do sela Luka i  Krušev Do.

Iako je ekipa FUCZ bila osposobljena i spremna za evakuaciju teških bolesnika do prve zdravstvene ustanove, za tim nije bilo potrebe jer su djeca i stari bila u boljem zdravstvenom stanju.

I ova, ko zna koja po redu, aktivnost pripadnika FUCZ još jednom je pokazala njenu odgovornost prema ljudima i materijalnim dobrima i obavezu da se pomogne onome kome je pomoć potrebna. Sve drugo je zloba, skrivanje nesposobnosti i politikanstvo.