Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 01:45 do 03:20 sati, u krugu hotela Sedra, gdje je gorio drveni šedrvan. Požar gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 16:48 do 17:35 sati, u naselju Buna, gdje je gorio elektro- stub.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara, garaže sa kotlovnicom u ulici A. Izetbegovića. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je dojavu od strane PU Ljubuški, da gori osobno vozilo u Grabovu Vrelu, na teren izišlo pet vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom. Isto nije gašeno zbog uviđaja policije i sumnje na podmetanje požara.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na kući, u naselju Mokušnice.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara na automobilu, na putu A1, uzrok požara je nepoznat, pričinjena je manja materijalna šteta. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 140, Han Pijesak 78, Ivan Sedlo 48, Čemerno 36, Sokolac 27, Srebrenica 21, Mrkonjić Grad 20, Jajce i Livno 19, Sarajevo 18, Bileća, Bugojno i Višegrad 13, Gacko 10, Bihać 4.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

 

Zapadnohercegovački kanton

Prometuje se po mokrim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano za autobuski saobraćaj, zbog ugaženog snijega. Naročito je otežano odvijanje saobraćaja u višim predjelima.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo se odvija uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Saobraćajnice I i II prioriteta su očišćene, kao i ulice III peioriteta. Sve linije kojima saobraća minibuski, kombibuski i trolejbuski saobraćaj su također očišćene. Na terenu su angažovana 42 specijalizovana vozila i 90 radnika na ručnom čišćenju snijega.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, pada snijeg. Visina novog snijega je od 10 do 30 cm.

Svi putni pravci su prohodni.

Ceste su pokrivene ugaženim snijegom i ledom. Ekipe zimske službe vrše  redovito ophodnju i  posipanje cesta pijeskom i solju.

Na cestu M-15  Livno – Šuica povremeno izlaze divlji konji zbog toga je potreban oprez u vožnji.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Dio 10 kv dv Dip 4 Novembar, je u prekidu od 05:39 sati, zbog kvara.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Kantonalni operatvivni centar civilne zaštite, primio je prijavu o pronalasku eksplozivnog sradstva, od strane Gradske službe civilne zaštite Cazin, radi se o tromblonskoj mini.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dojavu od strane građanina, da je njegova parcela, u mjestu Hodbina minirana, te je isti tražio da se ispita postojanje eksplozivnih sredstava, na parceli.

Općina Neum. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije prijave o postojanju nepoznatih eksplozivnih sredstava i to: u naselju Jazina i u ulici Kralja Tomislava, gdje je moguće postojanje manje količine eksplozivnih sredstava, u šikari cca 40 m2.

O primljenim prijavama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE