Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju od 18:00 do 18:45 sati, na putu za Svitavu, gdje je  došlo do zapaljenja putničkog motornog vozila. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo, na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jedno obezbjeđenje ( sportski događaj). 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bistrica, gdje je gorjelo sijeno u pomoćnom objektu (štala). Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Papratnica na autoputu A1, gdje je  došlo do samozapaljenja putničkog motornog vozila. Požar je ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo, na vozilu je pričinjena materijalna šteta.

 

SNJEŽNE PADAVINE

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 140, Han Pijesak 78, Ivan Sedlo 48, Čemerno 36, Sokolac 27, Srebrenica 21, Mrkonjić Grad 20, Jajce i Livno 19, Sarajevo 18, Bileća, Bugojno i Višegrad 13, Gacko 10, Bihać 4. 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja.

U gradu Bihaću u 07:00 sati temperatura je iznosila 1 0C.  Padavine: 14 l/m2 , visina snijega 4 cm. 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina. 

Zapadnohercegovački kanton

Jutros u 08:00 sati temperatura u Grudama je iznosila 4oC , relativna vlažnost zraka 95%,      barometarski tlak 983,6 hPa, brzina vjetra 5m/s, smjera I. 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo se odvija uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Saobraćajnice I,II,III,IV prioriteta u Kantonu Sarajevo su očišćene. Sve linije kojima saobraća minibuski,kombibuski i trolejebuski saobraćaj su oćišćene.

Zeničko-dobojski kanton

Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano za autobuski saobraćaj, zbog ugaženog snijega. Naročito je otežano odvijanje saobraćaja u višim predjelima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE 

Srdnjobosanski kanton

Na području kantona napajanje stanovništva električnom energijuom je uredno, osim u općinama gdje se vrši  plansko isključivanje elektro mreže usljed  radova na redovnom  održavanju elektro mreže. 

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM 

Zeničko-dobojski kanton

I danas, 20.01.2019.godine, nastavlja se potraga smanjenim intenzitetom za nestalim Hadžić El-Eminom, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. Potraga je otežana zbog vremenskih uslova i visokog snijega. U potrazi danas učestvuju uposlenici FUCZ, uposlenici Općinske službe civilne zaštite Kakanj i PS Kakanj.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE