Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije, i to: jednu intervenciju na gašenju elektro-instalacije u zgradi, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, izlazak na lice mjesta po dojavi, zbog pojave dima u napuštenoj kući i jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 147; Han Pijesak 77; Ivan Sedlo 49; Čemerno 36; Mrkonjić Grad 24; Jajce, Sokolac 22; Livno 21; Bugojno 15; Srebrenica 12; Sarajevo-Bjelave 11; Rudo 10; Gacko, Višegrad 9; Bileća 7; Tuzla 6; Bihać 3.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Saobraćaj se odvija bez zastoja i vanrednih ograničenja.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, na području Općine, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

 

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, izuzev padinskih dijelova gdje se saobraćaj odvija po vlažnom i klizavom kolovozu na kojem mjestimično ima ugaženog snijega. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

 

KJKP Rad: KJKP RAD: Saobraćajnice I, II, III i IV prioriteta su očišćene. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 20 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažovano 120 radnika.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Nove sniježne padavine i niske temperature čine puteve mjestimično zaleđenim i klizavim.

U planinskim predjelima postoji opasnost od obrušavanja snijega na puteve kao i pojave lavina, zato se dodatan oprez preporučuje prilikom kretanja.

 

Na  putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano zbog ugaženog snijega, za sva vozila. Naročito je otežano odvijanje saobraćaja u višim i visokim  predjelima.

Općina Olovo. Snijeg i dalje otežava svakodnevne aktivnosti na podrućju cijele općine. Najveći problem predstavlja sklanjanje snijega sa puteva, narućito u uskim seoskim putevima. Zbog povišenih temperature dolazi do topljenja snjega na kolovozima i stvaranja špura. Do svih naselja omogućen je prilaz uz upotrebu zimske opreme. Zimske službe su na terenu i čiste snjeg.

 

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija otežano zbog zaostalog leda i novog snijega na kolovozu.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10., trenutno pada snijeg. Visina novog snijega iznosi od 5 do 10 cm.

Svi putni pravci za sada su prohodni.

Ceste su pokrivene ugaženim snijegom i ledom. Ekipe zimske službe vrše redovne obilaske puteva uz posipanje istih materijalom za otapanje snijega i leda.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. I danas, 21.01.2019.godine, nastavlja se potraga smanjenim intenzitetom za nestalim Hadžić El-Eminom, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri. Potraga je otežana zbog novih sniježnih padavina, izrazito visokog snijega, niskih temperatura koje dadatno usložnjavaju potragu. U potrazi učestvuju uposlenici Federalne upreve civilne zaštite, uposlenici Općinske službe civilne zaštite Kakanj i Policijske stanice Kakanj.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE