Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju u 14:58 sati, u mjestu Kula, gdje je gorjela instalacija u porodičnoj kući. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju u 20:23 sati, u mjestu Magistralni put,  gdje su gasili požar na porodičnoj kući. Požar je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 18:52 do 19:55 sati u mjestu Hodzinac, gdje je gorjela jedna prostorija stambenog objekta. Požar su gasila 2 vatrogasca sa  vozilom. Jedno lice zadobilo je teže povrede.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– u ul. Branilaca Bosne br.6, gdje je izbio požar u stanu. Uzrok požara je nepoznat. Pričinjena je materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih lica,

– u naselju Klopče, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na kući u naselju Čekrekčije. Požar je ugašen, nije bilo znatne materijalne štete.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Brezovo polje, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar je ugašen. Pričinjena je veća  materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Zbog snježnih padavina saobraćaj se odvija usporeno. Na dionici Bihać-Ključ, Bos.petrovac-Drvar obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, na području Općine, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija bez većih problema. Svi putni pravci su prohodni. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.

KJKP Rad: Radi se na čišćenju saobraćajnica I i II prioriteta, a saobraćajnice III i IV prioriteta će se raditi kad se steknu uslovi za to. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 40 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju preostalog, kao i novog snijega sa trotoara bit će angažovano 110 radnika.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno i otežano za autobuski saobraćaj, zbog ugaženog snijega. Naročito je otežano odvijanje saobraćaja u višim predjelima.

 

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija otežano zbog zaostalog leda i novog snijega na kolovozu.

 

Kanton 10

Na području kantona u protekla  24 sata intenzivno pada snijeg. U navedenom periodu palo je do 30 cm novog snijega, tako da sada visina snijega iznosi od 40 do 70 cm. Na putevima B. Grahovo – Resanovci i Livno – Šuica, zbog povremenog snažnog vjetra, dolazi do stvaranja snježnih nanosa pa su mogući povremeni zastoji u prometu. Ceste su pokrivene ugaženim snijegom i ledom. Ekipe zimske službe vrše redovne obilaske i  posipanje cesta. Na putu  M-15  Livno – Šuica zbog guste magle  i izlaska divljih konja na kolovoz potreban je dodatni oprez i ograničenje brzine.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 07.01.2019 do 13.01.2019. godine ukupno je na području Kantona Sarajevo prijavljeno 37 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi od toga: tri angina streptoc. (streptokokna angina), dva Brucellosis (bruceloza) 29 enterocolitis ac. (enterokolitis), 14 herpes zoster (šindre), dva Mononucleosis (mononukleoza), 16 nosocomial infections (bolničke infekcije), dva Parotitis epid. dva salmonellosis (salmonela), 13 scabies (svrab, šuga), jedan Tbc,  dva toxiinfectio al. (trovanje hranom).

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Centar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Općinske službe civilne zaštite Centar, da je građanin tražio da preda više komada eksplozivnih sredstava.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu s policijom, timovima GSS-a i ostalim službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje će ukazivati na novi trag, potraga će se odmah intenzivirati.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje većeg dijela BiH, a na području istočne Hercegovine na snazi Narandžasti meteoalarm, zbog novih snježnih padavina u Bosni, gdje se lokalno očekuje i do 25 cm novog snijega, dok se na području Hercegovine i zapadne Bosne očekuju kišne padavine koje lokalno mogu iznositi i do 50 mm/l2.

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE