Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:45 do 17:10 sati u Titovoj ulici, gdje je gorio otpad,

– od 18:05 do 19:00 sati u Ortiješu, gdje su gorjeli električni kablovi.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je četiri intervencije na gašenju požara, od čega dvije na gašenju trave: u mjestu Izačić, u vremenu od 17:35 do 18:45 sati i u mjestu Golubićke Bare od 20:10 do 22:05 sati, te dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– na gašenju šumskog požara u reonu Jesenice, u vremenu od 15:07 do 19:50 sati,

– na gašenju trave u mjestu Šolaja, u vremenu od 01:30 do 04:30 sati,

– na gašenju trave u mjestu Jezerski Križ, u vremenu od 18:30 do 20:00 sati.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 23:00 sati u mjestu Prošići, gdje je gorjela trava.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Ivana Meštrovića, gdje je gorio automobil. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju u 02:53 sati, u mjestu Džape, gdje su gasili kotlovnicu u porodičnoj kući. Požar je ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju u 11:30 sati u mjestu Donji Moranjci, gdje su gasili požar na porodičnoj kući. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u Viteškoj ulici.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno dana 09.01.2019.godine, zbog visokih sniježnih padavina. U posljednja dva dana došlo je do porasta temperatura  i otapanja snijega na putevima. Svi putevi na području općine su sada prohodni, ali na nekim, zbog debelih naslaga snijega, saobraćaj se odvija otežano. Redovno se vrši posipanje abrazivnim materijalom i uklanjanje deponovanog snijega pored puteva.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno. Svi putni pravci su prohodni. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.

KJKP Rad: Tokom noći, a preventive radi, posipane su ulice III i IV prioriteta. Na održavanju saobraćajnica angažovano je 18 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju preostalog  snijega sa trotoara angažovano je 90 radnika.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura putevi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno zbog ugaženog snijega. Naročito je otežano odvijanje saobraćaja u višim predjelima.

Općina Olovo. Na području općine Olovo sitacija sa snijegom je veoma teška jer je u selima visina snijega jako velika. U uskim seoskim ulicama nagomilane su velike količine snijega, koje je potrebno ukloniti radnim mašinama. Zbog nedovoljnog broja radnih mašina kao i ljudstva, stanovništvo je u jako složenoj situaciji, jer nagomilane količine snijega onemogućavaju normalno svakodnevno kretanje. Izuzetno je otežano odvijanje saobraćaja, pogotovo autobuskog, kao i za teretna vozila. Najavljene nove snježne padavine dodatno će pogoršati situaciju.

 

Kanton 10

Ceste su mokre i skliske, vidljivost dobra, preporučuje se vožnju prilagoditi uslovima na cesti. Ekipe zimske službe vrše  redovno obilazak i  posipanje cesta pijeskom i solju.

Na cestu M-15  Livno – Šuica povremeno izlaze divlji konji, zbog čega je potreban oprez u vožnji.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na dionici R-419 Mihalji – Blidinje, zabranjen je promet vozila ukupne mase preko 3,5 t.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Zbog poledice na kolovozu saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 17.01.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 17.01.2019 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Živinice, Mobilna: Banovići.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Zbog vjetra, od 18:16 sati u prekidu je jedan dio 10 kV dalekovoda Krečana (tri trafostanice), te od 18:23 sati u prekidu je jedna trafostanica na 10 kV dalekovodu Kamengrad. Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite primio je  informaciju od Policijske stanice Centar – Zenica, da je u ul. A. Goldbergera pronađena ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Općinske službe civilne zaštite Gradačac, da je pronađeno 8 ručnih bombi.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. I prethodnog dana vršena je potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom na Ponijerima. Učešće u potrazi su uzeli pripadnici MUP-a, jedinica za podršu ZDK sa oko 70 pripadnika, te pripadnici FUCZ, Službe CZ i PVJ Kakanj. Korištena je i mehanizacija na raskopavanju snijega na pojedinim lokalitetima. Nestali nije pronađen.  Situaciju pored temperature koja  silazi niže od -10 °C,  dodatno će  otežati najavljene nove snježne padavine.

Potraga je nastavljena i danas od ranih jutarnjih sati, kada su na teren izašli pripadnici FUCZ.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE