Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je šest manjih intervencija i to: jednu intervenciju na gašenju napuštene kuće, jednu intervenciju na gašenju elektro instalacija u hodniku zgrade, dvije intervencije na gašenju zapaljenih automobila, dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka i niskog rastinja.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 15:09 do 16:30 sati, u mjestu Suhača, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju na gašenju požara od 11:38 do 12:30 sati, u mjestu Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:16 do 12:55 sati, u mjestu Trnovi, gdje je gorila kotlovnica,
  • od 20:50 do 22:10 sati, u mjestu Johovica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 19:40 do 22:30 sati, u mjestu Suvaja, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog teretnog vozila u ul. Husinskih Rudara, u Tuzli. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju zapaljene deponije uglja u Omazićima. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški.  Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 15:15 sati, u Dolama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

 

SNJEŽNE PADAVINE 

Bosansko-podrinjski kanton

Niske temperature zraka u toku noći i jutra na području grada Goražda, pogoduju stvaranju leda na pojedinim dijelovima saobraćajnica, kao i površinama koje koriste pješaci. Posebno je to izraženo na sporednim ulicama, trotoarima, parking prostorima i drugim javnim površinama, gdje se ugaženi i utabani snijeg pretvara u ledene plohe, te na tako navedenim površinama usporava saobraćaj i otežano kretanje pješaka.

Općina Pale u FBiH.  Tokom jučerašnjeg dana  izvršena je deblokada svih  puteva koji su bili blokirani tokom sniježnih padavina na području općine Pale FBIH. Općinski štab civilne zaštite Pale FBIH  u 11:00 sati, proglasio je prestanak prirodne nesreće na području ove lokalne zajednice.  Zbog izuzetno niskih temperatura i ugaženog snijega, saobraćaj se odvija usporeno posebno u visinskim predjelima Bara, Hranjena i Krive Drage.

 

Tuzlanski kanton

Općine Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

M – 18 Olovo – Kladanj (Karaula) Zbog izvođenja neophodnih radova na prevoju Karaula saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, izuzev padinskih dijelova gdje se saobraćaj odvija po vlažnom i klizavom kolovozu na kojem mjestimično ima ugaženog snijega. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Saobraćajnice I, II, III i IV prioriteta su očišćene. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 20 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažovano 90 radnika.

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja.

 

Srednjobosanski kanton

Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas promet teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni smijer Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno zbog ugaženog snijega. Naročito je otežano odvijanje saobraćaja u višim predjelima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 

Kanton 10

Na području kantona ceste su mokre, na planinskim prijevojima Oštrelj i Mliništa, na kolovozu ima i ugaženog snijega i leda. Ekipe zimske službe redovito vrše posipanje kolovoza. Na cestu Livno – Šuica povremeno izlaze konji zbog toga potreban oprez u vožnji.

  

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 16.01.2019 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Živinice, Mobilna: Banovići odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka .

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 31.12.2018. do 06.01.2019. godine ukupno je na području Kantona Sarajevo prijavljeno 25 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi od toga: četiri angina streptoc. (streptokokna angina), osam enterocolitis ac. (enterokolitis), dva herpes zoster (šindre), šest nosocomial infections (bolničke infekcije), četiri scarlatina (šarlah), i jedan toxiinfectio al. (trovanje hranom).

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu od civilne zaštite općine Kalesija o pronalasku PROM 1kom.,  ručna bomba 6 kom. i upaljači za 2A minu 4 kom.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite.

  

OSTALO

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Općina Srebrenica. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uspjeli su se jutros oko tri sata probiti do srebreničkog sela Krušev Do, nakon mnogobrojnih problema.

Zbog velikih nanosa snijega mašine su propadale i slijetale s puta, ali nisu odustali i probili su put, toliko da ljudi mogu proći. Danas nastavljaju čistiti snijeg kako bi proširili put. Nakon 20 dana, ovo selo će konačno biti povezano s ostalim dijelovima općine Srebrenica. U njemu živi blizu 100 osoba. Timovi FUCZ-a rade dva dana bez odmora, kako bi pomogli mještanima, a ranije su očistili put do sela Luka. Danas su i u Kruševom Dolu podijelili pakete s hranom i potrepštinama te paketiće djeci koje je pripremila organizacija Pomozi.ba. Pakete su dostavili na motornim sankama. Snijeg su čistili i lopatama, a priključili su im se i mještani sela Luka.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Dana 16.01.2019.g. nastavljena je potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom u Ponijerima. Učešće u potrazi su uzeli pripadnici MUP-a jedinica za podršu ZDK sa 70 pripadnika, te pripadnici FUCZ, Službe CZ i PVJ Kakanj. Korištena je i mehanizacija na raskopavanju snijega na pojedinim lokalitetima. 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Unsko-sanskog kantona zbog mogučih udara vjetra do 55 km/h.

 

 

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE