Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su jednu veću intervenciju i dvije manje intervencije. Veća intervencija je bila dana, 16.01.2019. godine u 02:55 sati na gašenju podrumskih prostorija u stambenoj zgradi u ulici Alibega Firdusa br. 27., u Općini Novi Grad. U intervenciji je učestvovalo 10 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan u 03:15 sati, a likvidiran u 05:11 sati. U požaru je pričinjena materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.Manje intervencije su jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka i jedno obezbjeđenje na pretakanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zabilje, gdje je gorio strop u stambenom objektu. Požar je ugašen.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je dvije intervencije  na gašenju požara zapaljenog dimnjaka i otpadnog materijala u kontejneru.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u naselju Vinac. Požar je ugašen. 

 

SNJEŽNE PADAVINE 

Bosanskopodrinjski kanton

Magistralni i regionalni putevi se konstantno čiste i posipaju abrazivnim materijalom. Saobraćaj se odvija usporeno posebno u visinskim predjelima: Bara,Hranjena i Krive Drage.

Napajanje električnom energijom i PTT uslugama je uredno.

Općine Pale u FBiH. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće na području ove općine, proglašeno dana 10.01.2019.godine, usljed velikih snježnih padavina.

Tokom jučerašnjeg dana  su deblokirani putevi za sela: Komrani, Petrovići i Vinča. U toku današnjeg dana nastavit će se sa čišćenjem ostalih putnih pravaca prema selima Lunje i Brojniće.

Tuzlanski kanton

Općine Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

M – 18 Olovo – Kladanj (Karaula) Zbog izvođenja neophodnih radova na prevoju Karaula saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.

 Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija otežno uslijed sniježnih padavina i niskih temperatura. Svi putni pravci su prohodni. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Saobraćajnice I,II,III,IV prioriteta u Kantonu Sarajevo su očišćene. Na održavanju prohodnosti istih u službi je 56 vozila i 110 radnika na ručnom raščišćavanju.

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja.

Srednjobosanski kanton

  Niske temperature stvaraju poledicu na svim putnim pravcima posebno u višim    predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima na planinskim prevoju Bugojno-Novi Travnik i Travnik – Komar – D. Vakuf.

Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas promet teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni smijer Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo saobraćaj se odvija usporeno zbog ugaženog snijega. Naročito je otežano odvijanje saobraćaja u višim predjelima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Kanton 10

Magistralne i regionalne prometnice su prohodne i čiste. Na lokalnim prometnicama se promet odvija otežano zbog visokog snijega, zbog toga  se promet odvija mjestimično u jednom smjeru.

Temperatura izmjerena jutros u 07.00h u Livnu je bila -12 0C.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog radova na R-418 Prozor – Tomislavgrad (dionica Podborsko raskrižje – Aćimići) promet je potpuno obustavljen. Alternativni pravac za osobna vozila je kroz naselje Sopot, dok se teretna vozila i autobusi preusmjeravaju preko Blidinja ili Bugojna.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 15.01.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac i Mobilna: Banovići, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Kvalitet zraka za dan 15.01.2019 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Bukinje.

 

OSTALO 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE 

Općina Srebrenica. Timovi Federalne uprave civilne zaštite danas nastavljaju probijanje putnih komunikacija zatrpanih snijegom u  srebreničkim selima Luka i Krušev Do. Na terenu je angažovana sva raspoloživa  mehanizacija uz pomoć koje se vrši čišćenje puteva kako bi se mogla pružiti pomoć stanovništvu ovih sela i  uspostaviti normalna putna komunikacija sa Srebrenicom.

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. I dalje se vrši  potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom, u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj.  Policijska stanica Kakanj vrši operativne i istražne radnje.

U potrazi učestvuju uposlenici FUCZ-e, Općinske službe civilne zaštite Kakanj i pripadnici Policijske stanice Kakanj.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE