Tim za UES FUCZ uklonio eksplozivna sredstva pronađena u rezervoaru migrantskog centra u Blažuju kod Ilidže

U rezervoaru je pronađeno i uklonjeno više eksplozivnih sredstava, i to: mina M57 za ručni bacač, mina 82 mm O832, četiri bombe ratne proizvodnje, dimno zrno sa punjenjem od bijelog fosfora 90 mm m313, metak 20 mm, vježbovna mina VPROM1 i vježbovna tromblonska kumulativna mina. Sredstva su uklonjena i, u skladu sa standardnim operativnim procedurama, transportovana i uskladištitena na za to predviđenom mjestu do uništavanja. Prijava o eksplozivnim sredstvima juče u prijepodnevnim satima primljena je putem Operativnog centra CZ.

Tim za UES (uklanjanje eksplozivnih sredstava) Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) juče je uspješno uklonio eksplozivna sredstva koja su nađena u podzemnom rezervoaru za lož ulje u migrantskom centru u Blažuju kod Ilidže.

U rezervoaru je pronađeno i uklonjeno više eksplozivnih sredstava, i to: mina M57 za ručni bacač, mina 82 mm O832, četiri bombe ratne proizvodnje, dimno zrno sa punjenjem od bijelog fosfora 90 mm m313, metak 20 mm, vježbovna mina VPROM1 i vježbovna tromblonska kumulativna mina.

Sredstva su uklonjena i, u skladu sa standardnim operativnim procedurama, transportovana i uskladištena na za to predviđenom mjestu do uništavanja.

Prijava o eksplozivnim sredstvima juče u prijepodnevnim satima primljena je putem Operativnog centra CZ. Tim za UES FUCZ po izlasku na teren utvrdio je da je rezervoar u kome se nalaze eksplozivna sredstva ispunjen vodom koju je bilo potrebno ispumpati kako bi se sredstva identifikovala i uklonila. Na osnovu prvih saznanja pretpostavljalo se da se rezervoar koristio za vodu ali uklanjanjem vode pojavio se mulj od nafte što je ukazivalo da se rezervoar koristio za skladištenje lož ulja.

Isto tako, otežavajuća okolnost bila je jučerašnja zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju ali se brzo iznašlo rješenje pa je transport koordiniran sa PU Ilidža.

Riječ je o bivšoj kasarni koja je pretvorena u migrantski centar u kome je smješteno više od 300 migranata koji su iz Bihaća prebačeni u Sarajevo.