Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     505 cm (normalno stanje), jučer 434 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     290 cm (normalno stanje),  jučer 200 cm,

–   Orašje ——————————————    507 cm (normalno stanje),  jučer 413 cm.

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 197,16 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 19 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosi 318 cm (jučer u isto vrije je iznosio 318 cm). Na snazi su redovne mjere od poplava (od 280 cm se preduzimaju redovne mjere, dok se od 330 cm provode vanredne mjere obrane od poplava).

Hercegovačko-neretvanski kanton

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:30 sati    106 cm 160 cm
Mostar 07:30 sati    427 cm 850 cm
Čapljina 07:30 sati    -59 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:30 sati    318 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:30 sati    229 cm 300 cm
   Bregava Stolac   07:00 sati      98 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati    253 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati    108 cm 130 cm

 

 Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une jutros u 08:00 sati, u gradu Bihaću je iznosio 100 cm,  jučer u isto vrijeme iznosio je 116 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine: kiša 2 l/m2 .

Vodostaj rijeke Sane u općini Sanski Most u 08:00 sati iznosi 197 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je 221 cm (kritična tačka je 380 cm). 

POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 14:50 do 15:15 sati, u ul.K.Tomislava, gdje je gorio stan. 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu (kuća) u selu Gračanica. Požari su lokalizovani i ugašeni a kod intervencije na stambenom objektu jedan vatrogasac je zadobio tjelesne povrede (lom ruke).

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada  Tuzla  imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Slatina, gdje je gorio automobil. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri intervencije na gašenju požara i to: dvije  na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru,  jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju napuštene kuće.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 00:50 do 02:30 sati, u mjestu Trnovi, gdje je  gorjela kuća. Požar su gasili 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. Zbog toga se preporučuje građanima da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području Grada Bihaća i Općine Ilidža, timovi Fedelane uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su jedanaest eksplozivnih sredstava i 63 komada pješadijske municije.

Tim za UES (uklanjanje eksplozivnih sredstava) FUCZ uspješno je uklonio eksplozivna sredstva koja su nađena u podzemnom rezervoaru za lož ulje u migrantskom centru u Blažuju.
U rezervoaru je pronađeno i uklonjeno više eksplozivnih sredstava od čega: mina M57 za ručni bacač, mina 82 mm O832, četiri bombe ratne proizvodnje, dimno zrno sa punjenjem od bijelog fosfora 90 mm m313, metak 20 mm, vježbovna mina VPROM1 i vježbovna tromblonska kumulativna mina.
Sredstva su uklonjena i u skladu sa operativnim procedurama transportovat će se i skladištiti na za to predviđenom mjestu do uništavanja.
Prijava o eksplozivnim sredstvima primljena je putem Operativnog centra CZ. Tim za UES FUCZ po izlasku na teren utvrdio je da je rezervoar u kome se nalaze eksplozivna sredstva ispunjen vodom koju je potrebno ispumpati kako bi se sredstva identifikovala i uklonila.
Po prvim saznanjima pretpostavljalo se da se rezervoar koristio za vodu ali uklanjanjem vode pojavio se mulj od nafte što je ukazivalo da se rezervoar koristio za skladištenje lož ulja.
Otežavajuća okolnost bila je današnja zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju ali se brzo iznašlo rješenje pa je transport koordiniran sa PU Ilidža.

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM 

Posavski kanton

Općina Domaljevac-Šamac. Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i danas su nastavili potragu za  za Antom Josićem koji je nestao u subotu (21.12. 2019.g.).

Sedam timova, sastavljenih od 35 pripadnika FUCZ, od kojih će šest pretraživati na kopnu i jedan na vodi raspoređeni su u dvanaest zona u kojima će se danas odvijati potraga.

Jučer je u kopnenom dijelu pretraženo  pet kvadratnih kilometara, a danas je potraga osim Josića i Tolise proširena i na Tukove (njive) prema carinskom prelazu, a pretražit će se i dio terena gdje se nalazi nasip na rijeci Savi i lateralni kanali za odvod vode.

Tim na vodi jučer je završio pretragu dionice duge dva kilometra u dijelu od Domaljevca do Nađevaca, nizvodno prema Tolisi, a od ranih jutarnjih sati nastavio je vizuelnu pretragu obale iz čamca u dužini od pet kilometara prema Tolisi.

U potragu su i danas uklučene  bespilotne letjelice (dronovi) i i tri potražna psa sa vodičima.

Potragu otežava kiša koji klizav teren čini još težim, onemogućava rad bespilotnih letjelica i potražnih pasa, što je velika pomoć kod potrage na otvorenom prostoru.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE