Tim FUCZ u Crnoj Gori uspješno učestvovao u NATO vježbi upravljanja posljedicama vanrednih situacija

Terensku vježbu, koja održana na lokacijama u Podgorici i Danilovgradu, organizirali su Evroatlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe pri NATO-u i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. U vježbi je učestvovalo 570 osoba iz 26 država država NATO-a i partnerskih zemalja, a FUCZ je predstavljalo ukupno 13 ljudi, od toga Operativni tim 11 članova i jedan ocjenjivač, dok je  direktor Fahrudin Solak bio član Tima za vođenje vježbe za spašavanje na vodi.

Tim Federalne uprave civilne zaštite za spašavanje na vodi uz pomoć čamaca, u sastavu Tima BiH, od 31. oktobra do 4. novembra 2016. godine učestvovao je u Međunarodnoj terenskoj vježbi upravljanja posljedicama vanrednih situacija pod nazivom “EAADRCC/NATO Vježba Crna Gora – 2016.”

Terensku vježbu, koja je održana na lokacijama u Podgorici i Danilovgradu, organizirali su Euroatlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe pri NATO-u (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EAADRCC) i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

U vježbi je učestvovalo 570 osoba iz 26 država država NATO-a i partnerskih zemalja. Timovi iz šest država članica NATO-a i deset partnerskih država uvježbavali su mehanizme odgovora u slučaju katastrofe i pokazali sposobnost da zajedno efikasno rade u vanrednim situacijama. Učestvovalo je i 40 posmatrača iz 21 države koje su članice NATO-a ili su partnerske države. FUCZ predstavljalo je ukupno 13 ljudi, od toga Operativni tim sa 11 članova, direktor Fahrudin Solak bio je član Tima za vođenje vježbe za spašavanje na vodi, a imala je i jednog ocjenjivača.  Republička uprava civilne zaštite, kao dio bh. tima, učestvovala je sa dva člana u svojstvu ocjenjivača.

Scenario vježbe bio je zasnovan na odgovoru na poplave i hemijske incidente koji utiču na stanovništvo i infrastrukturu u okolini glavnog grada te zemlje, u ovom slučaju Podgorice, i to u područjima rijeka Zeta i Morača, u oblasti Skadarskog jezera, kao i u području općine Danilovgrad. U scenario vježbe bilo je uključeno i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su se pomjerila zbog poplava. Na vježbi su prikazane najnovije tehnologije otkrivanja, transporta i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u okviru NATO-vog programa “Nauka za mir i bezbjednostˮ.

Vježba je održana u tri faze. Prvog faza je obuhvatala organizaciju operacija na licu mjesta, prihvat i obuku timova te uvježbavanje procedura na komandnom mjestu. Druga faza  obuhvatala je terenske aktivnosti na radnim tačkama vježbe, a u okviru treće faze održan je dan otvoren za medije, demonstracija vještina timova i prikaz vježbe.

Nakon što je organizator vježbe sa timovima utvrdio način izvođenja pokaznih vježbi, Tim za spašavanje uz pomoć čamaca FUCZ-a izvršio je pripreme tima i opreme za pokaznu vježbu koja je održana na lokaciji Plavnica. Nakon dolaska na ovu lokaciju, dio Tima FUCZ izvršio je iskrcavanje plovnih vozila, rafting čamca s motorom i skutera na vodi, dok je drugi dio Tima pristupio formiranju promotivnog punkta sa šatorom, u kojem je bila izložena oprema i promotivni materijal.

Timovi koji su bili angažirani u vježbi imali su određene zadatke za demostraciju, tako da je i Tim FUCZ pristupio spašavanju ljudi iz vode, te obilasku potopljenih kuća, nakon čega je i završena pokazna vježba.

Na kraju vježbe prisutnima su se obratili i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zamjenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler i direktor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Mirsad Mulić. Nakon riječi zahvalnosti svim učesnicima vježbe, naglašena je dobra organizacija i koordinacija među timovima u izvršavanju postavljenih zadataka. Ovo je bila 16. terenska vježba koju organizira EADRCC od 2000. godine i prva takve vrste u Crnoj Gori.

Većina članova Tima FUCZ prošla je adekvatnu obuku i već učestvovala na međunarodnim vježbama sa sličnim scenarijem, pa su stoga uspješno odgovorili na sve izazove ove vježbe i doprinijeli jačanju kapaciteta pogođene države da efikasno koordinira operacije odgovora na vanredne situacije.

Po završetku vježbe timovi su međusobno razmijenili stečena iskustva, te dogovorili buduću saradnju, posebno zbog toga što NATO planira u Bosni i Hercegovini održati sličnu vježbu u 2017. godini.