Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.11.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara na kući vl. G.M. na lokalitetu MZ Tujnica. Požar lokalizovan i ugašen. Na objektu je pričinjena materijalna šteta.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Uslijed velikih kišnih padavina dana, 06./07.11.2016.godine, na izvorištu “Šanica” (glavni vodovod za grad Jablanicu) došlo je do zamućenja vode, te su građani obaviješteni da prilikom upotrebe vode za piće istu obavezno prokuhavaju do daljnjeg, uz obavezno klorisanje iste od strane JKP (Javno komunalno poduzeće) Jablanica, koje i upravlja navedenim vodovodom.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeroloških prilika od 06.11.2016.godine, došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećanja mutnoće vode. Potrošačima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica, Gata i Toplica, preporučuje se da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to: dana, 07.11.2016. godine, u 08:45 sati, iz OC CZ Trnovo da su građani na dvije lokacije u reonu sela Trebečaj pronašli dva nepoznata NUS-a. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Kanton 10.

Općina Kupres. Dana, 07.11.2016. godine, u 12:30 sati, Kantonalni operativni centar CZ primio je informaciju o pronalasku NUS-a na lokaciji Stržanj. Mjesto pronalaska označeno je trakom i obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana, 08.11.2016. godine, u 11:09 sati, Kantonalni operativni centar CZ dobio je informaciju od Općinskog centra CZ Konjic o potrebi izmještanja i uklanjanja određene količine eksploziva iz skladišta CZ Konjic. Obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to: na lokalitetu Oselište, pronađen je jedan nepoznati NUS.  Obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Dana, 07.11.2016. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a i to:

Općina Gradačac. Općinska službe CZ Gradačac dvije prijave: mina MB 82 mm 1 kom naselje Sibovac i nepoznati NUS u zemlji naselje Tramošnica Gornja.

Općina Kalesija. Općinska služba CZ Kalesija prijavila je pronalazak jedne ručne bombe i sitne municije 112 kom.

O zaprimljenim prijavama obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE