Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.11.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

Bosansko-podrinjski kanton

U noći, 08.11.2016. godine, nivo rijeke Drine u 22:00 sati, iznosio je 250,01 centimetara. Jutros u 09:00 sati, nivo rijeke iznosio je 174,16 centimetara, što je u blagom opadanju u odnosu na proteklu noć.

Zbog porasta vodostaja rijeke Drine, dana 08.11.2016. godine, u popodnevnim satima došlo je do izlijevanja rijeke iz korita u nasljima: Osanica, Zupčići, Šetalište Meha Muratspahića kao i na lokalitetu Podorasi, gdje su poplavljene prostorije Moto kluba “Bajkeri” iz Goražda. Na osnovu prispjelih informacija sa terena nema opasnosti za stambene objekte u priobalju rijeke Drine.

Općina Foča u Federaciji BiH. Nivo rijeke Drine se naglo povećao uslijed velikog ispuštanja vode iz HE “Mratinje”, tako da je jučer u popodnevnim satima u naselju Njuhe, poplavila prizemne prostorije objekta, čiji je vlasnik Redžo Bekto. Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice su sa muljnim pumpama vršili iscrpavanje vode, kako bi spriječili daljnje plavljenje ovog objekta.

Rijeka Drina je jučer u popodnevnim satima poplavila park u Ustikolini kao i plato ispred restorana “Baša”.

Također se rijeka Drina izlila iz korita na desnoj obali i poplavila putni pravac Cvilin-Kožetin, uslijed čega je došlo do prekida saobraćaja na ovoj putnoj komunikaciji.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. PVJ Kalesija, je imala intervenciju na gašenju požara na kotlovnici u naselju Donje Vukovije. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. PVJ Tuzla, je imala intervenciju na gašenju požara u stambenom objektu u naselju Moluhe. Požar je ugašen.

OŠTEĆENJE  ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Zeničko-dobojski kanton

Najavljeni planski radovi elektrodistribucije za dan 10.11.2016. godine:

PJD Zenica, Trafo područje Klopče br.131, od 08:30 do 18:00 sati

PJD Visoko, Trafo područje Grajani br.5018 – izlaz za Gornje Grajane, od 08:30 do 15:00 sati.

PJD Kakanj, 1.DV 10 kV Ćatići, naselja: Gornja i Donja Slapnica, od 08:00 do 17:00 sati

2.Trafo područje Bjelavići III br.4132 – izlaz Brežani, od 08:00 do 17:00 sati, 3.DV 10 KV Bukovlje, naselja: Juke, Živalji, Teševo, Ričica, Babići, Kevilji, Haljinići, Trkna, Kraljeva  Sutjeska, 1 i 2, Samostan, Bukovica, Poljani 1 i 2, Bistrik, Marina Voda, Zajezda, Brežani 1 i 2, Bištrani, Seoce, Bijelo Polje, Lukovo Brdo, Dujmovići, Pavlovići, Papratno, Lučići, Bulčići, Veliki Trnovci, Dolovi i Šošnje, od 09:30 do 15:00 sati.

PJD Žepče, DV 10 KV Begov han, Naselja: Dubac, Branošnica i Fatići, od 09:00 do 15:00 sati.

PJD Zavidovići,1.Trafo područje Sutjeska br.2108, od 08:00 do 09:00 sati, 2.Trafo područje Stadion br.2014 – ulice: 8.marta, 35.divizije i dio ulice Stjepana Radića, od 09:00 do 10:00 sati

3.Trafo područje SUP br.2015 – ulice: Omladinska, Podubravlje, Matije Gupca i dio ulice

Stjepana Radića, od 10:00 do 11:00 sati,

PJD Maglaj, Trafo područje Radojčići 2 br.3146, od 09:00 do 09:30 sati i od 14:30 do 15:00 sati.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeroloških prilika došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećanja mutnoće vode. Potrošačima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica, Gata i Toplica, preporučuje se da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA  – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je četriri dojave o pronalasku NUS-a i to:

– od strane građanina, da je u ulici Remze Ahmetovića, Blažuj, općina Ilidža, pronađena ručna bomba i više komada municije,

– od strane Općinske službe civilne zaštite Ilidža, da je u ulici Karamušići bb, pronađen tromblon,

– od strane PU Hadžići, da je u naselju Dupovci, pronađen nepoznat NUS, te

– od strane Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je na lokaciji Karaosmanovići, Pazarić, pronađen nepoznati NUS.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji navedena sredstva uklonili isti dan.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Od strane Policijske stanice Mostar -Sjever, stigla prijava o postojanju NUS-a na lokalitetu Bijela, na zaobilaznici prema  Jasenjanima. Radi se o zrnu tenkovske granate.

Obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dojavu o pronalasku NUS-a i to na lokalitetu Goleš, gdje je pronađena granata. Obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija

„B“ timovi za deminiranje FUCZ Tuzla i Orašje, nastavili su proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ i „Duge Njive 2“ u naselju Seljublje, na području općine Kalesija.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE