Specijalistički tim FUCZ kod Posušja uklonio i uništio pedest drugu neeksplodiranu avionsku bombu u posljednjih deset godina

Radi se o bombi sa 250 kg i 79 kg eksploziva (trotila) koja je namijenjena za uništavanje žive sile i objekata. Nakon što je pronađena na lokalitetu Studena vrila u blizini rudnika boksita, osigurana je i pripremljena za transport, te je uz pratnju i osiguranje pripadnika Policijske uprave Posušje transportovana na lokalitet Oluja. Uništenje bombe izvršeno je metodom niske detonacije (deflagracije), odnosno uništenja bombe bez izazivanja detonacije primjenom alata Alford HD Vulcan, čime je maksimalno reduciran rizik od mogućih nus-pojava i posljedica, a opasnost po izvršioce zadatka i pripadnike podrške svedena je na najmanju moguću mjeru. Ovo je pedeset i druga neeksplodirana avionska bomba koju su pripadnici FUCZ uklonili tokom posljednjih deset godina.

Specijalistički osmočlani tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) 25. jula 2018. godine u Posušju je bezbjedno uklonio i uništio neeksplodiranu avionsku bombu SD250 njemačkog porijekla zaostalu iz Drugog svjetskog rata. Radi se o bombi sa 250 kg i 79 kg eksploziva (trotila) koja je namijenjena za uništavanje žive sile i objekata.

Nakon što je pronađena na lokalitetu Studena vrila u blizini rudnika boksita, osigurana je i pripremljena za transport, te je uz pratnju i osiguranje pripadnika Policijske uprave Posušje transportovana na lokalitet Oluja. Nakon izvedenih pripremnih radnji i osiguranja prostora u minimalnom sigurnosnom obuhvatu, na toj lokaciji je i uništena uz podršku Kantonalne uprave civilne zaštite Zapadno-hercegovačkog kantona, vatrogasne jedinice i Doma zdravlja iz Posušja.

Uništenje ove bombe izvršeno je metodom niske detonacije (deflagracije), odnosno uništenja bombe bez izazivanja detonacije primjenom alata Alford HD Vulcan, čime je maksimalno  reduciran rizik od mogućih nus-pojava i posljedica, a opasnost po izvršioce zadatka i pripadnike podrške svedena je na najmanju moguću mjeru.

Ovo je pedeset i druga neeksplodirana avionska bomba koju su pripadnici FUCZ uklonili tokom posljednjih deset godina.