Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.07.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 20:33 do 21:30 sati, u mjestu Brekovica, gdje je gorjela je krovna konstrukcija porodične kuće. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, pričinjena je manja materijalna šteta.

Grad Cazin.  Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 21:50 do 22:35 sati, u mjestu Kličići, gdje je došlo do požara na pilani.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 15:06 do 16:10 sati, u Rodoču, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

– od 07:45 do 08:15 sati, u Čeljevu, na nasipu, uz rijeku Neretvu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 08:05 do 08:55 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava,

– od 11:30 do 12:05 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 12:05 do 12:45 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 13:10 do 14:40 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 11:20 do 13:05 sati, u Čitluku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 13:35 do 14:55 sati, u Cernu, gdje je gorila smreka, trava i nisko rastinje, te
  • od 15:30 do 17:40 sati, u Čerinu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Dana 27.07.2018. godine u 00,45 sati, Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara, na pomoćnom objektu u naselju Devetak. Spriječeno je širenje požara na okolne objekte (kuća i štala). Požar je ugašen.

 

Srednjobosanki kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik i DVD Vitez, imali su intervenciju na gašenju kamp prikolice u mjestu Nova Bila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara, prikupljene trave u krugu firme šumske uprave, nije bilo materijalne štete.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 22:00 sati, u mjestu D. Radišići, gdje je  gorjela  trava i nisko rastinje, Opožareno je oko 0,1 ha. Na intervenciji su učestvovala 4 vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17,30 do 19,00 sati, u mjestu Oklaj, gdje je gorjelo sijeno.

 

 ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 26.07.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok na lokalitetu Mobilna: Sapna nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

                                         

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Policijske uprave Mostar – Jug, o pronalasku municije, 40 komada, kalibra 12,7 mm.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su poslove na uklanjanju NUS-a na području općine Orašje, a dio uposlenika je uključen u pretraživanju jezera „Ontario“ u naselju Bistarac na području općine Lukavac, s ciljem pronalaska utopljenika.

 

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavili su proces deminiranja na zadatku „Lisača“, na području općine Kalesija, kao i na zadatku „Pribitkovići“ III, na području općine Banovići.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je jednu informaciju o pronalasku eksplozivnih sradstava, od strane Polcijske stanice Novi Grad, da se u njihovim prostorijama nalazi par komada municije.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedena eksplozivna sredstva uklonuti u narednom periodu.

 

O S T A L O

 

Potraga za utopljenikom

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Federalna uprava civilne zaštite, odazvala se pozivu za pomoć Općinskoj službi civilne zaštite Živinice, u angažmanu ljudstva i opreme, koji su jučer uključeni u potragu  za utopljenikom u jezeu Bistarac kod Lukavca.

Pored timova FUCZ u potarzi su uključeni i pripadnici ronilačkog tima Jedinice policije za specijalnu podršku MUP-a, kao i ronioci Gorske službe spašavanja Srebrenik.

Kako su uslovi za ronjenje u toku jučerašnjeg dana bili loši (imalo je dosta mulja, a vidljivost je bila maksimalna do pola metra, temperatura vode bila je 8 stepeni Celzijusa),

potraga nije dala rezultata, te se nastavlja i danas.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, zbog očekivane grmljavine.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE