Uklanjanjem eksplozivnih sredstava iz jame Golubnjača kod Drvara omogućen nastavak ekshumacije

Akcija, u kojoj su iz jame Golubnjača kod Drvara izvađena tri eksplozivna sredstva porijeklom iz Drugog svjetskog rata, izvedena je po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Kako se očekuje da bi u ovoj jami moglo biti još eksplozivnih sredstava, Tim FUCZ je u pripravnosti za odgovor na ovoj lokaciji.

Postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine tim tehničara za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (Tim za UES FUCZ), osposobljen za pristup speleološkim objektima, 23.07.2018. godine ukonio je eksplozivna sredstva pronađena prilikom ekshumacije u jami Golubnjača kod Drvara.

Pružajući asistenciju Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine, zajedno sa Alpinističkim timom Specijalne policijske jedinice FUP-a, tim FUCZ je omogućio nastavak ekshumacije na ovom lokalitetu. Iz jame su ovom prilikom izvađena tri eksplozivna sredstva porijeklom iz Drugog svjetskog rata, a, kako se očekuje da bi ih moglo biti još, tim FUCZ je u pripravnosti za odgovor na ovoj lokaciji.