Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.07.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,24 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Općina Kalesija. Dana 27.07.2018. god. općinu Kalesiju je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno snažnim pljuskom i grmljavinom. Za kratak vremenski period pala je ogromna količina kiše i tom prilikom prouzrokovala visok vodostaj i izlijevanje iz korita rijeke Gribaje i okolnih potoka, te plavljenje više od 20 stambenih i infrastrukturnih objekata na teritoriji općine Kalesija. Najteže je bilo u MZ Seljublje, MZ Hrasno, MZ Kikači, MZ Tojšići, MZ Vukovije Gornje i MZ Vukovije Donje. Nakon 2-3 sata voda se povukla u korito.

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Kalesija Načelnik općine Kalesija donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području ove općine.

Grad Tuzla. U toku jučerašnjeg dana jaka kiša je uzrokovala porast vodostaja rijeke Jale koja je potom oštetila nekoliko mostova u naselju Gornja Tuzla.

U toku današnjeg dana biće održana sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla povodom jučerašnjih događaja.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Olujno nevrijeme u petak poslijepodne, praćeno jakom kišom i vjetrom pogodilo je Grad Zenicu i područje Kaknja.

U Zenici su najviše pogođena gradska naselja Crkvice, Novo Radakovo, Bilimište, Klopče, Perin Han, Pehare i sam grad Zenica.

Zenički vatrogasci intervenisali su na spašavanju čovjeka i vozila, kod „Petrol“ benzinske stanice u Crkvicama.

U naselju Novo Radakovo poplavljene su ulice, stambeni i poslovni objekti su bili pod vodom a sve usljed  dugotrajnog pljuska, koji je popodne zahvatio šire područje Zenice.

Podvožnjak u Blatuši je bio pod vodom, pa se saobraćaj odvijao trotoarima. Izuzetno jaka kiša zahvatila je više gradskih naselja, naročito u Crkvicama i na Bilmišću. U blizini kapije 2 Kantonalne bolnice, u vrlo kratkom periodu se formirala vještačka akumulacija, u kojoj je ostalo zaglavljeno jedno vozilo.

Podvožnjak prema izlazu za Sarajevo bio je pod vodom usljed čega se stvorila ogromna gužva u saobraćaju.

Tokom dana građani stalno prijavljuju ulazak vode u prizemne, poslovne i druge objekte na području Grada, kao i oštećenja lokalnih puteva gdje je voda odnijela ili  potkopala dijelove puteva.

Voda je sa sobom donijela nanose zemlje i kamenja naročito u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama.

U naselju Sviće, blizu Pehara, formiralo se pravo malo jezero, koje je ugrožavalo tamošnje stambene objekte.

Bio je blokiran je regionalni putni pravac Zenica – Vitez i petlja u naselju Lašva.

Općina Kakanj. Strašno nevrijeme pogodilo je mjesta u okolini Kaknja i to Bilješevo, Lučane i Modrinje. Vatrogasci su pomagali mještanima do jutarnjih sati gdje su pumpama ispumpavali vodu iz poplavljenih kuća, tri automobila voda je doslovno nosila, jedno lice koje se nalazilo u vozilu koje je voda nosila je lakše povrijeđeno, oštećena su 3 vozila, uništen je put u Gornjim Lučanima. Kakanjski vatrogasci intervenisali su na uklanjanju nanosa koje je voda donijela u mjestima Bilješevo, Lučani i Mioći

Autocesta  A-1, je zbog nanosa mulja bila u  blokadi zbog čega se stvorila velika gužva na regionalnom putu kao alternativni pravac.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na ispumpavanju vode nakon jake kiše, koja je padala u popodnevnim satima:

– od 15:20 do 20:45 sati, u ul. Biskupa Buconjića,

– od 15:30 do 16:25 sati u Zagrebačkoj ulici,

– od 15:50 do 17:30 sati, u Ilićkoj ulici  .

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na ispumpavanju vode od 19:10 do 20:30 sati na Domanovićima u Domu za starije osobe, nakon jake kiše, koja je padala u popodnevnim satima.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. U toku jučerašnjeg dana došlo je do aktiviranja klizišta na magistralnom putu M-18 Tuzla – Priboj. Saobraćaj je jedno vrijeme bio u prekidu, ali nakon intervencija nadležnih službi  ponovo se odvija neometano.  

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:10 do 16:55 sati u ul. Kralja Tomislava, gdje je gorio napušteni objekat.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je šest intervencija na gašenju požara:

– od 07:15 do 07:45 sati u Gabela polju, gorio biljni otpad,

– od 08:35 do 09:05 sati u Čeljevu, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 10:05 do 10:30, sati u Strugama,gorjela trava i nisko rastinje,

– od 10:15 do 10:40 sati u Dretelju, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:05 do 12:40 sati u kanjonu rijeke Bregave,na dvije lokacije gorjelo nisko rastinje i šuma,

– od 16:35 do17:20 sati u Gabela polju, gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na kući u naselju Masle, MZ Vukovije Gornje. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici I Zeničke brigade, gdje je gorio elektro-ormarić.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 12:00 do 14:00 sati, u Jarama, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno je oko 1,5 ha površine.

 

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad.  Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je veću intervenciju na gašenju požara: sinoć, u 20:31 sati, došlo je do požara u napuštenom objektu nekadašnje tvornice namještaja „Standard“  na Stupu. U intervenciji je učestvovalo osam vatrogasaca sa dva  vatrogasna vozila. Požar je stavljen pod kontrolu, povrijeđenih nije bilo, vatrogaci su još uvijek na terenu.

                                         

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja na zadatku „Lisača“, na području općine Kalesija, kao i na zadatku „Pribitkovići“ III, na području općine Banovići.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane KDZ MUP-a Kantona Sarajevo, da se u njihovim prostorijama nalazi jedan tromblon i tri ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni UES uklonuti u narednom periodu.

 

POTRAGA ZA UTOPLJENIKOM

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Danas, u 10:10 sati, ronioci FUCZ i MUP-a TK pronašli su tijelo utopljenika, za kojim se vrši potraga od 21.07.2018.godine u jezeru Bistarac. Tijelo je izvučeno na obalu i predato nadležnim službama MUP-a i Tužilaštva Tuzlanskog kantona, koje će provesti istragu i utvrditi identitet pronađene osobe.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područja centralne, istočne i sjeverne Bosne, zbog očekivane grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE