Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.07.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ortiješ, gdje je gorjela trava i elektro-stub.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je više intervencija na gašenju požara, od čega:

– u Gabela Polju, gdje je gorio biljni otpad,

– na Bivolju brdu, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je više manjih intervencija, od čega: jedan izlazak na lice mjesta, zbog požara u stanu, jednu intervenciju na spaljivanju dimnjaka, jednu intervenciju na objektu, nekadašnje, tvornice namještaja „Standard“ na Stupu, gdje je došlo do samozapaljenja piljevine od ranijeg požara koji se desio 27.07.2018. godine.

 

SAOBRAĆAJNI UDESI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Dana 28.07.2018.godine, u 13,00 sati, u mjestu Paklenik, općina Olovo, na putu M-18, u tunelu “Bjelava”, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo pet motornih vozila, gdje su dva vozača smrtno stradala, te sedam lica povrijeđeno. Pričinjena je velika materijalna šteta.

Nakon obavijesti o saobraćajnoj nesreći na lice mjesta izašla je saobraćajna patrola koja je obezbijedila lice mjesta, a za njima su na lice mjesta stigla kola hitne pomoći i pripadnici vatrogasne jedinice općine Olovo

O nesreći je obaviješten i dežurni tužilac, koji je tekođer, došao na lice mjesta i rukovodio uviđajem. U vremenu od 17,00 do 21,45 sati, uviđaj su izvršili službenici Sektora krim policije MUP-a ZE-DO kantona. Po naređenju tužioca kontaktirano je JP “Gradska groblja” Visoko, čiji radnici će preuzeti tijela nastradalih radi obavljanja obdukcije.

Pripadnici vatrogasne jedinice općine Olovo, pružili su potrebnu pomoć u ovoj saobraćajnoj nesreći.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Na osnovu rješenja br.UPI 08-1-39-7426/18 od  23.07.2018 godine, odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, „Vodovod“ d.o.o. Mostar, proglasio je vodu tehničkom u naseljima Salakovac, Prigrađani-Podgorani, te se građanima navedenih naselja preporučuje da i dalje ne koriste vodu za piće.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Vitez i DVD-e Stari Vitez i dalje dostavljaju pitku vodu 2 puta tjedno u neselje Ahmići.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

MINSKI INCIDENT

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana 28.07.2018.godine, u večernjim satima desio se minski incident na području Vozuće, lokalitet Papratanj, u kome je jedna osoba smrtno stradala dok je druga teško povrijeđena, koja je smještena na odjel Ortopedije na UKC-e Tuzla. Radi se o dva lovca koji su zalutali u obilježeno minsko polje. Timovi za „Brzi odgovor“ FUCZ-e su izašli na lice mjesta, kojom prilikom su izvršili deminiranje pristupnog puta do mjesta nesreće i prostor oko nastradalog, čime su stvoreni uslovi za vršenje uviđaja i izvlačenju tijela nastradalog. Čeka se da na lice  mjesta izađe dežurna tužiteljica Ze–Do kantona i patrola Policijske stanice Zavidovići. Izvlačenje tijela stradalog obavit će se kada nadležni organi izvrše uviđaj.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od Policijske stanice Novi Grad, da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeno ubojno sredstvo preuzeti u narednom periodu.

 

O S T A L O

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Dana 28.07.2018.godine, u 09,20 sati, u ul.Kakanjska bb, došlo je do nesretnog slučaja kada je prilikom pada, muška osoba glavom udarila u kamen, te je usljed zadobivenih povreda preminula. Na lice mjesta izišli su djelatnici SHMP Zenica i mrtvozornik koji je konstatovao smrt usljed pada i zadobivenih povreda. Uviđaj izvršen od strane uviđajne ekipe uz upoznavanje dežurnog tužioca.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Sinoć oko 22.50 sati, Policijskoj upravi Široki Brijeg, dojavljeno je da je u Hotelu Borak, u Širokom Brijegu, gdje se održava „West Herzegovina Fest“ postavljena bomba. Pozvani su pirotehničari MUP-a ZHK-a iz Gruda i nakon obavljenog uviđaja utvrđeno da je dojava lažna. Iza ponoći program festivala održan je bez poteškoća.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područja centralne i istočne Bosne, gdje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE