Šest pripadnika FUCZ uspješno završili naprednu obuka spašavanja i potrage u prirodi

Obuku je izvodilo osam instruktora Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) i organizacije IHH Arma Kurtarma iz turskog Ministarstva za prirodne katastrofe i hitne situacije (AFAD). Obuka je bila intenzivna, podijeljena na teoretski i praktični dio. Praktični dio obuke, kao i završna vježba, izvodila se na stijenama Eko parka Blagaj. Za šest dana ove obuke učesnici su bili u prilici da usavrše postojeća i usvoje nova znanja, upoznaju nove ljude i razmijene iskustva iz oblasti spašavanja u prirodi.

Od 25. 11. do 01.12. 2019. godine u Blagaju kod Mostara održana je napredna obuka spašavanja i potrage u prirodi na kojoj je učestvovalo šest pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), pripadnici FGSS, GSS Novi Grad Sarajevo, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske  (RUCZ RS), GSS stanica Foča.

Obuku je izvodilo osam instruktora Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) i organizacije IHH Arma Kurtarma iz turskog Ministarstva za prirodne katastrofe i hitne situacije (AFAD).

Obuka je bila intenzivna, podijeljena na teoretski i praktični dio. Praktični dio obuke, kao i završna vježba, izvodila se na stijenama Eko parka Blagaj.

Teme koje su se obrađivale praktično bile su : spuštanje do unesrećenog i podizanje sa nosilima koristeći sistem kolotura; spuštanje i dizanje unesrećenog sa dvije sidrišne tačke; ukačivanje i spuštanje unesrećenog na sistem koji visi na stijeni; spuštanje tirolkom niz padinu tzv. delta sistem; pravljenje nosila od užeta; način nošenja unesrećenog, prebacivanje sa užeta na uže, prolazak čvora kroz spravu pri spuštanju.

Teme koje su se teorijski obrađivale bile su: organizacija spašavanja, trauma ofingera ili klaćenja na užetu, protokol za osobu koja je izgubljena, ponašanje izgubljene osobe, sistem komunikacije, karta, GPS i kompas.

Posljednjeg dana obuke organizovana je vježba u kojoj su timovi prezentovali stečena znanja i vještine a  nakon toga je uslijedila ceremonija završetka obuke gdje je svaki pripadnik FUCZ dobio certifikat o uspješno završenoj obuci.

Za šest dana ove obuke učesnici su bili u prilici da usavrše postojeća i usvoje nova znanja, upoznaju nove ljude i razmijene iskustva iz oblasti spašavanja u prirodi.