Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.12.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Zapadnohercegovački kanton

Aparati za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su potres dana 03.12.2019. godine, u 23:16 sati, na području Širokog Brijega, jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je od 3,1 stepen prema Richterovoj skali, a intenzitet u epicentru bio je IV stepena Merkalijeve skale.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     375 cm (normalno stanje), jučer 377 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     165 cm (normalno stanje), jučer 171 cm,

–   Orašje ——————————————    409 cm (normalno stanje), jučer 414 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 196,24 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je  265 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  265 cm. (Na visini vodostaja od 280 cm, vrše se redovne mjere obrane od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 05:30 sati      70 cm 160 cm
Mostar 07:15 sati    400 cm 850 cm
Čapljina 07:15 sati   -121 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:15 sati    257 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:15 sati    149 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati      80 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati    150 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:30 sati    136 cm 130 cm

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu Glinica , gdje je gorjela stara napuštena kuća.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, je imala dvije intervencije na gašenju požara i to: u naselju Orašje, gdje je gorjelo privatno motorno vozilo (automobil), te na željezničkoj stanici Kreka, gdje je došlo do požara na lokomotivi. Požari su ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u naselju Blatuša u zgradi, požar je ugašen a pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u Starom gradu, požar je ugašen a pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u naselju Brankovići, požar je ugašen a pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu, u mjestu Koprivci, kojom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, na lokalitetu gradskog područja, požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to: jednu na gašenju požara na automobilu, jednu na gašenju požara otpadnog materijala, te jednu na gašenju požara zapaljenih drva.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tehničku intervenciju u vremenu od 09:39 do 10:15 sati, na izvlačenju osobe iz vozila, nakon prometne nezgode u naselju Hodbina.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu tehničku intervenciju, na izvlačenje lica iz zaglavljenog lifta.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Većina kvarova, koja je prouzrokovana snježnima padavinama  je otklonjena, izuzev TS Lanište, općina Ključ i u općini Sanski Most TS Japra i TS Bundala.

Elektroenergetski sistem je stabilan.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Kladanj i grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 8 eksplozivnih sredstava i 327 komada municije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je žuti nivo upozarenja za područje Unsko-sanskog kantona, zbog pojave magle po kotlinama.

 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -12; Drvar i Livno -7; Grude -5; Bugojno i Ivan Sedlo -4; Gradačac i Široki Brijeg -3; Jajce, Tuzla i Zenica -2; Bihać i Sarajevo -1; Sanski Most 1; Mostar, Neum i Stolac 5°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 951hPa, za 6ha je iznad normale i ne mijenja se.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE