Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     403 cm (pripremno stanje), jučer 375 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     165 cm (normalno stanje),  jučer 165 cm,

–   Orašje ——————————————    409 cm (normalno stanje),  jučer 409 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 196,27 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je  253 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  265 cm. (Na visini vodostaja od 280 cm, vrše se redovne mjere obrane od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 01:45 sati    66 cm 160 cm
Mostar 02:15 sati    322 cm 850 cm
Čapljina 02:15 sati    -87 cm 200 cm
Trebižat Humac 02:30 sati    253 cm 280 cm
Krupa Dračevo 02:15 sati    156 cm 300 cm
Bregava Stolac   02.30 sati    76 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati    142 cm  265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati    140 cm 130 cm

  

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara kotlovnice i šupe za ogrijev, u naselju Puračić. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Radakovo. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u naselju Gornje Moštre. Požar je ugašen a pričinjena je manja materijalna šteta. 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 07:10 do 08:25 sati, u naselju Livač, gdje je gorio otpad,
  • od 01:55 do 02:05 sati, u ulici Kralja Petra Krešimira IV, gdje je gorio otpad,
  • od 02:27 do 02:50 sati, u naselju Ilići, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 14:45 sati, na Šuškovu selu,  gdje je gorilo putničko motorno vozilo.

 

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglašava epizodu „Pripravnost“ za Općinu Ilijaš, budući da su na tom području ispunjeni svi uslovi predviđeni novim Planom, koji je donijela Vlada Kantona Sarajevo 31.10.2019.godine, a koji je objevljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo broj 44/19. Naime, na području Ilijaša je izmjerena prosječna dnevna vrijednost 60,4 µg/m3,. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna četiri dana se očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa mogućnošću pojave temperaturne inverzije, što će pogodovati daljnjem pogoršanju kvaliteta zraka.

U ostalim zonama se ne predlaže proglašavanje epizode „Pripravnost“, pošto su izmjerene vrijednosti zagađujućih materija u sarajevskoj kotlini ispod graničnih.

Također, nisu zabilježena prekoračenja koncentracija ostalih polutanata.

Mjere za epizodu pripravnost, kojih se trebaju pridržavati građani, pravna i fizička lica Općine Ilijaš se nalaze u tabeli 6. Plana, koji je objavljen na web stranici Vlade Kantona Sarajevo: https://vlada.ks.gov.ba/.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje se rizičnim grupama stanovništva sa područja Općine Ilijaš  – trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima smanjeno kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 04.12.2019. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu grada Živinice, dok je na lokalitetu BKC i Lukavac odgovarao kvalitetu čistog zraka. Na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna se ne može ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Ilidža, Kalesija i Kreševo, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva i 2 raketna motora.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je žuti nivo upozarenja za područje cijele BiH, zbog pojave magle po kotlinama kao i zbog minimalnih temperatura zraka između -8 i -10°C.

 

 

 

 

          OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE