Sažetak vanrednog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04.11.2021.godine, do 21:45 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Vodostaji rijeka na području HNK/Ž-e su  povećani i imaju tendenciju porasta.

Vodostaj rijeke Neretve je značajno povećan u gornjem toku tako da je na mjernom mjestu Glavatičevo u 20:30 sati iznosio 315 cm.

Neretva

Vodostaj rijeke Neretve u 21:00 sati  na sljedećim mjernim stanicama  iznosi:

Glavatičevo:       292 cm.         Granične vrijednosti (  160 cm)

Konjic:                369 cm.                                           (  500 cm)

Mostar:               826 cm.                                           ( 850 cm)

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Općina Konjic. Od Općinske službe civilne zaštite Konjic primljena je Informacija u kojoj se navodi da se rijeka Baštica  izlila iz korita u selima Idbar i Čelebići te uzrokovala  probleme ribnjacima i  dijelu porodičnih kuća, kao i eko sela „Raj u raju“. Trenutno nema informacija o pričinjenoj materijalnoj šteti.

Tehničke intervencije vatrogasaca :

Vatrogasci su intervenisali  na ispumpavanju vode u pet  porodičnih  kuća  u mj. Čelebići od 09:50 sati kao i od  13:35 sati. Čistili su  i odvraćali vodu sa zapušenih šahtova u centru grada, rašćišćavali  put prema selu Hajduci,te odvraćali vodu sa puta u naselju Puhala.

 

VELIKO NEVRIJEME

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica.  Velike kišne padavine koje su zahvatile područje općine Jablanica pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi na cijelom području Općine.

Od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu M 17.5 (Jablanica-Risovac-Posušje), zbog kojih je put bio neprohodan do popodnevnih sati. Uspostavljen je saobraćaj na pomenutom putnom pravcu, ali se i dalje vozačima preporučuje na oprez, radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta.

Pokrenuto je nekoliko novih klizišta na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima. U toku dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka.

U cilju zaštite stambenih i drugih objekata, angažova je sva raspoloživa mehanizacija.

Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

Održana je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, te donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu, te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je CRVENO upozorenje za dan 04.11.2021. godine, u vremenu od 00:00 do 23:50 sati, za područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih kišnih padavina, koje će iznositi od 60-80 l/m2, te zbog mogućih udara vjetra brzine do 80 km/h.

 

 

 

                                                                      FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR