Sažetak vanrednog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04.11.2021.godine, do 17:00 sati

VELIKO NEVRIJEME

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Općina Jablanica. Velike kišne padavine koje su zahvatile područje općine Jablanica pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi na cijelom području Općine.

Od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu M 17.5 (Jablanica-Risovac-Posušje), zbog kojih je put bio neprohodan do popodnevnih sati. Uspostavljen je saobraćaj na pomenutom putnom pravcu, ali se i dalje vozačima preporučuje na oprez, radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta.

Pokrenuto je nekoliko novih klizišta na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima. U toku dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka.

U cilju zaštite stambenih i drugih objekata, angažova je sva raspoloživa mehanizacija.

Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

Održana je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, te donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu, te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu.

 

 O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je CRVENO upozorenje za dan 04.11.2021. godine, u vremenu od 00:00 do 23:50 sati,za područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih kišnih padavina, koje će iznositi od 60-80 l/m2, te zbog mogućih udara vjetra brzine do 80 km/h.

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR