Sažetak redovnog izvještajao stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 14.01.2023. godine.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 14.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod jedne osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih. Na području BPK Goražde zaključno sa 14.01.2023. godine, nema aktivno zaraženih osoba na COVID-19, oporavljene su 4343 osobe, 128 je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog Kantona testirano 11005 osoba na COVID-19 od kojih je 5765 osoba pozitivno ( 5600 osoba je izliječeno, 163 osobe preminule) a trenutno su dvije osobe zaražene na COVID-19.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 23:45 do 00:10 sati, u naselju Tekija, gdje je gorio kontejner sa otpadom.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:50 do 14:10 sati,  u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorio kontejner, te

– od 15:50 do 16:20 sati, u Tasovčićima, u blizini „Sušak Benz“, gdje je gorjela trava.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara, u mjestu Knešpolje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca s vozilom. Opožarena površina je oko 200 m2.  Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je  intervenciju na gašenju požara, u naselju Crkvice,  gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu tehničku otvaranje vrata.

Tehničke intervencije

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je dvije tehničke intervencije i to:

– od 12:00 do 16:30 sati, na uklanjanju stabla u blizini porodične kuće u Počitelju, te

– od 21:45 do 22:50 sati, tehnička intervencija  u Gabeli.

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Posavski kanton

I dalje se nastavlja potraga za pet turskih državljana na rijeci Savi, općina Odžak, Posavski kanton. U potrazi pored Federalne specijalizirane jedinice civlne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom, spasilačkog  tima  AFAD-a iz Republike Turske, učestvuju i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Potragu otežava velika količina blata, mulja  i naplavina uz obalu rijeke Save. Sve aktivnosti na terenu provode su u koordinaciji sa uposlenicima Ministarstva sigurnosti BiH, AFAD-a, Granične policije BiH, Općinske službe CZ Odžak, PU Odžak, Crvenog krsta/križa Posavskog kantona i FUCZ.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje regije Sarajevo zbog magle u kotlini, lokalno vidljivost manja od 200m.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR